Beleggen bij de ING Bank

De ING is de grootste bank van Nederland. Mede daarom is het een populaire optie voor beginnende beleggers. Om te beleggen bij de ING dien je in het bezit te zijn van een betaalrekening. Daarna is het eenvoudig om een beleggingsrekening te openen.

Geld opnemen en storten bij de ING

Je beleggersrekening is gekoppeld aan je betaalrekening. Door in te loggen op de website van de ING of door gebruik te maken van de applicatie op je smartphone stort je geld op je beleggersrekening. Het geld de andere kant opsturen gaat op dezelfde manier.

Vermogensbeheer en Zelf op de Beurs

Je geld volledig zelfstandig beleggen bij de ING valt onder de naam Zelf op de Beurs. Het is een van de twee mogelijkheden om je geld te beleggen bij deze bank. De andere heet Vermogensbeheer. Bij Zelf op de Beurs sta je er overigens niet helemaal alleen voor. Want je hebt te allen tijde de beschikking over een uitgebreid team van specialisten. Die voorzien je van advies. Dat zijn met name globale overzichten. Je krijgt geen gericht advies over individuele aandelen en koersen.

De vaste kosten van beleggen bij de ING Bank

Naast een betaalrekening dien je een beleggingsrekening bij de ING te openen. De kosten voor zo’n beleggingsrekening bedragen 16,- euro per jaar. Je zult ieder kwartaal 4,- euro moeten betalen. Deze kosten gelden voor zowel Vermogensbeheer als Zelf op de Beurs.

Zo werkt Vermogensbeheer bij de ING

Bij de ING mogen klanten vanaf een bedrag van 25.000, – euro kiezen voor Vermogensbeheer. Je start hiermee door de Adviseur Vermogen te openen. Afhankelijk van je persoonlijke doelen en je financiële situatie stelt de ING een adviesplan voor je op. Desgewenst kies je ervoor om daarvan af te wijken. Over het algemeen betreft het advies vooral het risico dat de ING neemt met jouw geld. Er zijn vijf verschillende profielen. Die lopen van Zeer Defensief tot Zeer Offensief.

De kosten van Vermogensbeheer

Naast de vaste kosten voor je beleggersrekening brengt de ING variabele kosten in rekening. De tarieven zijn hoger bij offensieve beleggingsprofielen. Voor het gedeelte van je geïnvesteerde vermogen boven de 500.000, – gelden lagere tarieven. Bij het zeer defensieve profiel betaal je 0,82 % en is 0,60 % voor het bedrag boven de 500.000, –. De ING rekent percentages van 0,90 en 0,68 % bij defensief beleggen. Beleggers met het neutrale beleggersprofiel staan 0,98 en 0,76 % af. Voor Offensief en Zeer Offensief betaal je respectievelijk 1,05 en 0,83 % en 1,13 en 0,91 %. De ING incasseert deze kosten ieder kwartaal. Voor het bedrag dat je afstaat geldt het gemiddeld geïnvesteerde vermogen.

Tarieven voor fondsbeheer

De tarieven voor fondsbeheer zijn afhankelijk voor het type fonds waarin de ING jouw geld investeert. Dit zijn variabele kosten die hoger zijn bij een offensiever beleggersprofiel. Bij aandelenfondsen ligt dit percentage tussen de 0,37 en de 2,81 %. Voor obligatiefondsen bedragen de kosten 0,22 tot en met 2,32 %. Indexfondsen en trackers kosten 0,07 tot 2,42 %. Beleggers zijn 0,73 tot en met 1,52 % kwijt voor vastgoedfondsen. Bij alternatieve beleggingsfondsen liggen de percentages tussen de 0,78 en de 1,15 %.

De kosten voor ING Zelf op de Beurs

Voor ING Zelf op de Beurs betaal je dezelfde vaste kosten voor je beleggersrekening. Daar komt de zogenaamde service fee overheen. Die bedraagt 0,24 % bij een belegd vermogen tot 75.000, – euro. Bij hogere bedragen gaat dat percentage omlaag. Voor het vermogen tussen de 75.000, – en 500.000, – euro betaal je 0,12 %. Boven de 500.000, – en tot en met 2.500.000, – euro bedraagt het tarief 0,06 %. Wanneer je nog meer geld wilt beleggen dien je contact op te nemen met een contactpersoon van de ING om een persoonlijk tarief te bespreken.

Kosten per transactie bij de ING

Bovenop deze service fee sta je per transactie een bedrag aan de ING Bank af. Bij aandelen, sprinters, obligaties, en gestructureerde producten bedraagt dit 0,06 % van de totale transactie plus 3,60 euro. Daar zit een maximum van 150, – euro aan verbonden. De kosten van een optie zijn 2,25 euro per contract. Deze bedragen gelden als je de transacties online afhandelt. Wanneer je dit telefonisch doet, dan betaal je 12,50 euro extra.

Het aanbod bij de ING Bank

Bij de ING krijgen beleggers de mogelijkheid om geld te investeren in alle Nederlandse obligaties en aandelen. Internationaal gezien is het aanbod niet helemaal compleet. Desondanks behoort investeren in de grootste en belangrijkste aandelen tot de mogelijkheden.

De ondersteuning van de aanbieder

Bij vragen of klachten neem je snel contact op met de ING Bank. Dat doe je via de standaard kanalen of je gaat bij een filiaal langs. Je krijgt pas hulp van beleggingsexperts wanneer over veel belegd vermogen beschikt.

De gebruiksvriendelijkheid van de beleggingssoftware van de ING Bank

De software van de ING is makkelijk te gebruiken. Zelfs beginnende beleggers zullen al vrij snel in de gaten hebben hoe het geheel in elkaar steekt. Via Mijn ING of de Mobiel Beleggen App begin je direct met handelen. Een groot voordeel voor de gebruiksvriendelijkheid is dat je betaal- en beleggersrekening aan elkaar gekoppeld zijn.

De mogelijkheden van de software

Bij de ING is het niet mogelijk om zelf analyses uit te voeren. Je krijgt wel inzicht in de rapporten van de ING. Die zijn bruikbaar maar niet allesomvattend. Wanneer je helemaal zelf je pad wilt bepalen dan zijn deze analyses niet genoeg. Want niet alle aandelen staan in de rapporten. Daarnaast is lang niet altijd gebruik gemaakt van de meest recente gegevens.

De procedure na het overlijden van een houder van een beleggersrekening

Het overlijden van een houder van een beleggersrekening dient door de nabestaanden gemeld te worden. Dat doe je telefonisch of door langs te gaan bij een van de filialen. Een expert van de ING begeleidt je persoonlijk bij dit proces. Je krijgt te horen wat de benodigde documenten zijn. Binnen enkele weken krijgt de rechtmatige erfgenaam toegang tot de bankzaken van de overledene. Dat geldt dus ook voor de beleggersrekening.

De conclusie over zelf beleggen bij de ING Bank

Een bank zoals de ING is eigenlijk nooit de goedkoopste optie wanneer je gaat beleggen. Het voordeel van beleggen bij de ING is dat je al je financiën bij elkaar blijven. Daarnaast maak je gebruik van algemene, maar bruikbare rapporten over de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. In combinatie met de overzichtelijke software is ING Zelf Beleggen daarom een goede en veilige plek om te beginnen met beleggen.

18 februari 2021
Was this article helpful?