De voordelen van Indexbeleggen

Het beleggen in indices of ETF’s kent een aantal voordelen. Via indexbeleggen koop je in één klap aandelen van soms wel een hele index. Hierdoor hoef je aan de ene kant niet zelf alle aandelen los te kopen, wat je veel tijd bespaart. Daarnaast zorgt de spreiding van je investering voor een verminderd risico van je belegging. Door de spreiding van je belegging in heel veel verschillende bedrijven is het risico dat je loopt gegarandeerd lager. In hoe meer bedrijven of landen je belegt, hoe lager het risico is van je investering.

Ook is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het rendement op indexbeleggen op lange termijn hoger is dan bij beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen hanteren een actieve beleggingsstrategie, waarbij de aandelen vaak verhandeld worden. Beleggingsfondsen proberen op deze manier op termijn de markt te verslaan. Via een actieve strategie kun je op de korte termijn een hoop geld verdienen, maar hiermee loop je ook meer risico om je hele investering te verliezen. Op de lange termijn blijkt uit verschillende onderzoeken dat beleggingsfondsen de markt niet kunnen verslaan. De indexfondsen, die simpelweg de markt volgen, behalen daarom op de lange termijn een beter rendement dan beleggingsfondsen. Binnen Europa ligt het aantal gevallen waarin een indexfonds beter presteert dan een beleggingsfonds rond de 87%. In Nederland ligt dat percentage nog een stukje hoger, namelijk op 93%. 

Daarnaast zijn de kosten bij indexbeleggen lager dan de kosten van het beleggen via een beleggingsfonds. Door de passieve beleggingsstrategie van ETF’s en indexfondsen bemoeien er minder brokers, handelaren, analisten en beheerders zich met jouw aandelen. De kosten van deze personen vallen daardoor ook weg en dat maakt beleggen in ETF’s een stuk goedkoper dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Daarnaast helpt het ook mee dat je ETF’s vaak voor langere tijd aanhoudt waardoor de kosten ook gedrukt worden. 

Ten slotte zijn ETF’s gedurende de hele dag verhandelbaar. Doordat het indexbeleggen in populariteit toeneemt zijn er steeds meer verschillende aanbieders en ETF’s. Het gevolg hiervan is dat de kosten afnemen en de mate waarin ETF’s verhandeld kunnen worden toeneemt. Binnen groene ETF’s is de verhandelbaarheid nog wat lager, omdat er relatief nog niet zoveel groene ETF’s zijn. De laatste jaren neemt het aantal groene ETF’s al aardig toe, dus het is waarschijnlijk een kwestie van tijd totdat dit voordeel ook geldt voor groene ETF’s. 

25 augustus 2020
Was this article helpful?