Het ontstaan van indexbeleggen

Het eerste indexfonds werd door Jack Bogle en zijn bedrijf Vanguard opgericht in 1975. Jack Bogle is tevens de bedenker van het indexfonds en indexbeleggen. In 1951 schreef Jack Bogle aan Princeton University een scriptie over beleggen. Hij stelde in zijn scriptie dat het haast niet mogelijk is voor actief beheerde beleggingsfondsen om beter te presteren dan het marktgemiddelde. De door hem geïntroduceerde indexfondsen hebben niet het doel om beter te presteren dan de markt maar om hetzelfde te presteren als de markt. Zijn stelling is binnen de academische wereld zeer vaak onderzocht en getoetst, maar elke keer werd deze weer bevestigd.

Uit vele onderzoeken blijkt dat indexfondsen op de lange termijn veel beter presteren dan beleggingsfondsen. Zo presteren de beleggingsfondsen in Europa tot wel 87% minder goed dan de indexfondsen. In Nederland ligt dit percentage nog hoger, namelijk in 93% van de gevallen. Het is daarom ook niet gek dat er door de jaren heen heel veel indexfondsen bij zijn gekomen. 

Jack Bogle wordt door velen geroemd voor zijn introductie van het indexbeleggen. Time Magazine noemde Bogle ‘’ één van ’s werelds krachtigste en invloedrijkste mensen’’ en Forbes Magazine stelde dat hij één van de vier ‘’Giants of the 20th century’’ was. Niet alleen in de media kreeg Bogle veel lof. Ook Nobelprijswinnaar voor de economie, Paul Samuelson, plaatste de uitvinding van Bogle in hetzelfde rijtje als de uitvinding van de boekdrukkunst of het wiel. Een nogal bescheiden compliment. 

25 augustus 2020
Was this article helpful?