Hoe groot is het risico dat ik loop met indexbeleggen?

Het grote voordeel van indexbeleggen is de risicospreiding van je belegging. Doordat de aandelen over een hele index, een hele sector of een hele regio worden verspreid, volgt je belegging altijd de markt. Je koopt niet alleen een winnaar of een verliezer, maar alle winnaars en verliezers. Hierdoor is het mogelijk dat jouw belegging de markt volgt. Er is dus sprake van een lager risico in vergelijking met het beleggen via beleggingsfondsen in een paar bedrijven of een enkel bedrijf.

Toch is het noemenswaardig dat ook indexbeleggen niet risicovrij is. Elke vorm van beleggen brengt een risico met zich mee. Door de spreiding van je investering is het risico bij indexbeleggen wel kleiner, maar de kans dat je verlies maakt blijft natuurlijk wel aanwezig. Als je bijvoorbeeld belegt in de Nederlandse AEX index en de Nederlandse economie krimpt, dan zal ook de AEX index minder waard worden en daarmee ook jouw indexbelegging.

1 jaar3 jaar5 jaar10 jaar
Indices met een positief rendement19,0%74,6%36,5%90,7%
Indices met een negatief rendement81,0%25,4%63,5%9,3%

Bron: geldreview.nl

Omdat niemand in de glazen bol kan kijken, is het van belang dat je daarom goed onderzoekt in welke indices je belegt. Daarnaast zijn er ook vele boeken op de markt, die helpen bij het zetten van de eerste stappen richting het beleggen in indices. Tot slot kan je ook nog de hulp van een professional inschakelen, met wie je samen bespreekt welke indices het beste passen bij jouw mogelijkheden en wensen.  

25 augustus 2020
Was this article helpful?