Indexbeleggen door de jaren heen

Jack Bogle richtte samen met zijn bedrijf Vanguard in 1975 het eerste indexfonds op. Het idee kwam voort uit een scriptie, die Bogle heeft geschreven aan Princeton University in 1951. In zijn scriptie concludeerde hij dat beleggingsfondsen niet beter kunnen presteren dan het marktgemiddelde. De stelling in zijn scriptie is in de academische wereld vaak getoetst, maar altijd werd deze weer bevestigd. Daarom is de insteek van indexbeleggen om hetzelfde te presteren als het marktgemiddelde. Door alle aandelen binnen een index naar gewogen gewicht te kopen, is het mogelijk om dezelfde koers na te bootsen. Met in het achterhoofd de overtuiging dat de economie altijd groeit, is dit een heel aantrekkelijke theorie. 

Ondanks het aantrekkelijke beeld van indexbeleggen was het indexfonds van Bogle niet meteen een succes. In eerste instantie liepen er niet veel mensen warm voor het idee van indexbeleggen. Vanuit de gevestigde orde kwam er voornamelijk veel kritiek op de strategie. Het initiatief werd onwaardig voor Amerika genoemd en er werd met enige minachting op neer gekeken. Het zou vervolgens nog tien jaar duren voordat het idee van indexbeleggen enigszins serieus zou worden genomen. 

Sinds indexbeleggen in Amerika van de grond is gekomen heeft het enorme stappen gemaakt. Beleggen in indexfondsen is inmiddels al jaren een geïntegreerde beleggingsstrategie op Wall Street. Dit heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen dertien jaar op jaarbasis meer geld werd belegd in passief beheerde indexfondsen dan in actief beheerde beleggingsfondsen. Indexbeleggen is zelfs zo gegroeid dat in 2014 ongeveer een derde van al het belegde geld was belegd in indexfondsen.

Binnen Nederland begint het indexbeleggen ook een succes te worden. In eerste instantie liep de opkomst van het indexbeleggen nog wat traag. Indexbeleggen is namelijk een passieve strategie, die het meest rendement op de lange termijn behaalt. Exorbitante winsten op de korte termijn zijn niet snel mogelijk met indexbeleggen. Desondanks beginnen beleggers in Nederland de laatste jaren ook de voordelen van het indexbeleggen in te zien en neemt de beleggingsstrategie nu toe in populariteit. Omdat in Nederland in 93% van de gevallen indexfondsen op de lange termijn beter presteren dan beleggingsfondsen, lijkt dat ook niet iets heel geks. 

Het indexbeleggen kende dus een stroeve start, maar won door de jaren heen aan populariteit. De bedenker Jack Bogle zei het volgende over de opkomst van het indexbeleggen: ‘’The index fund was at first ridiculed, then tolerated, then grudgingly accepted, then reluctantly endorsed, and finally copied en masse.’’ 

Bron: https://www.meesman.nl/waarom-indexbeleggen/geschiedenis

25 augustus 2020
Was this article helpful?