Voor wie is indexbeleggen geschikt?

Steeds meer Nederlandse beleggers investeren hun geld in indexfondsen en ETF’s. In dit artikel bespreken we waar deze enorme belangstelling vandaan komt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat indexfondsen en ETF’s relatief nieuwe mogelijkheden bieden om te beleggen. Het is een idee dat is ontstaan in de Verenigde Staten. In Europa lopen we wat dat betreft achter. Maar de laatste jaren zijn beleggers aan een inhaalslag bezig. Kom erachter of indexbeleggen voor jou dé manier is om je vermogen te laten groeien.

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen

Investeren in ETF’s en indexfondsen is een passieve manier van beleggen. Dat houdt in dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor het aan- en verkopen van individuele beleggingsproducten. ETF’s en indexfondsen zijn trackers die en index zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen. Een index is een verzameling beleggingsproducten die iets gemeen hebben. Vaak is dat geografisch bepaald of gebaseerd op de sector waar bedrijven actief zijn. Met een ETF of een indexfonds groeien investeerders mee met (een gedeelte van) de economie.

Kom alle relevante informatie over ETF’s, indexfondsen en beleggingsfondsen te weten

Je bent veel minder tijd kwijt dan met actief beleggen

Lang niet iedereen zit te wachten op veel tijd besteden aan het bepalen van een beleggingsstrategie. Sommige investeerders genieten er juist enorm van. Zij zitten met plezier achter de computer analyses uit te voeren. Ze stellen prognoses van de markt op en baseren op basis daarvan welke beleggingsproducten ze kopen of juist verkopen. Naast dat dit behoorlijk wat tijd kost, is hier aanzienlijke kennis voor nodig. Tenminste, als je het op een winstgevende en verantwoorde manier wenst te doen. Indexbeleggen kost veel minder tijd. Je hebt minder kennis nodig en hoeft lange tijd niet naar je beleggingen om te kijken.

Actief beleggen kost veel tijd omdat je zelf beslissingen maakt op de aandelenmarkt

De spanning van het aan- of verkopen van aandelen ontbreekt

Het spel van de aandelenbeurs is niet voor iedereen weggelegd. Maar het heeft zo z’n charmes. Of het wat voor jou is, hangt met name af van jezelf af. Indexbeleggen is daarentegen voor vrijwel iedereen geschikt. Maar dan mis je wel de spanning die bij zelf zaken doen komt kijken. Aanschouwen of de waarde van je portefeuille is toegenomen na riskante aankopen heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Bij indexbeleggen ben je zelf veel minder betrokken. Voor sommige beleggers is dat een nadeel, terwijl anderen dit juist erg waarderen.

De voor- en nadelen van een laag risico

Indexbeleggen heeft een laag risico. Dat komt door de grote spreiding. Een index is een pakket met meerdere beleggingsinstrumenten. De AEX volgt bijvoorbeeld de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. Als het met een van de bedrijven slecht gaat, dan heeft dat een negatief effect op de waarde van de index en dus op jouw beleggingen. Maar alleen in zeldzame situaties is er sprake van een significante en aanhoudende daling van de complete index. Zo’n situatie ontstaat eigenlijk alleen tijdens een economische crisis. Wanneer één of enkele bedrijf in de AEX een financieel wat mindere periode doorloopt, dan wordt dat opgevangen door de andere bedrijven. Hierdoor schommelt een index veel minder dan losse beleggingsproducten. Het omgekeerde is hierdoor eveneens het geval. Wanneer een bedrijf snel stijgt, dan wordt dat slechts gedeeltelijk gereproduceerd door de index. De AEX is met 25 deelnemers nog redelijk bescheiden. De S&P heeft bijvoorbeeld 500 bedrijven opgenomen. Met 1585 deelnemers doet de MSCI World Index daar nog een schepje bovenop.

De kans op een financiële klapper is nagenoeg nihil

In de alinea hierboven staat beschreven dat de risico’s bij indexbeleggen laag zijn. Uitschieters naar boven en naar beneden zijn daarom veel minder waarschijnlijk. Je hoort dikwijls mooie, en soms aangedikte, verhalen over iemand die een fortuin heeft verdiend op de aandelenbeurs. Dit is lang niet het pad dat door iedereen wordt bewandeld. Maar het is wel mogelijk. Met indexbeleggen is het niet haalbaar om in een korte tijd een fortuin te verdienen. Dat kan alleen door gericht in specifieke beleggingsinstrumenten te beleggen. Hier is kennis voor nodig en het kost ook veel tijd. Bovendien moet je geluk hebben om echt een financiële klapper te maken. Als jij die uitdaging graag aangaat, dan is indexbeleggen voor jou minder geschikt.

Rendement op de lange termijn en daarom geschikt voor doelbeleggen

Indexbeleggen is een manier om op de lange termijn geld te verdienen. Je moet denken aan een periode van tenminste 10 jaar. Je dient je vermogen dus vast te zetten. Het is overigens te allen tijde mogelijk om je geld uit een fonds te halen en uit te laten betalen. Er zijn mensen die indexbeleggen zien als sparen met een extra hoog rendement. Dit klopt niet helemaal. Met name omdat er wel degelijk risico’s komen kijken bij indexbeleggen. Maar het maakt indexbeleggen wel een geschikte methode om voor een bepaald doel te sparen. Denk daarbij aan je pensioen, een (klein)kind dat gaat studeren of een grote aankoop zoals een auto of huis.

Het is mogelijk om je investeringen te spreiden

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen actief en passief beleggen. Het is gewoon mogelijk om het allebei te doen. Helemaal omdat je eigenlijk weinig omkijken hebt naar indexbeleggen. In de beginfase is het verstandig om je goed in te lezen. Kies een fonds uit en laat je geld lange tijd vaststaan. Ervaren beleggers gebruiken deze strategie vaak. Hierbij fungeren ETF’s en indexfondsen als een soort vangnet. Aangezien ze op de lange termijn vrijwel altijd geld opleveren. Financiële tegenvallers die veroorzaakt zijn door actief beleggen worden zo opgevangen.

Conclusie: is indexbeleggen iets voor mij?

De enige die in staat is om die vraag te beantwoorden ben jij zelf. Over het algemeen is succes behalen met indexbeleggen voor een vele grotere groep haalbaar dan met actief beleggen. Denk er wel aan dat er nog altijd risico’s bij komen kijken. Je goed inlezen en een betrouwbare en betaalbare aanbieder kiezen is absoluut een voorwaarde.