Wat is Indexbeleggen?

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie, waarmee je tegen lage kosten belegt met een verminderd risico. Via speciale indexfondsen investeer je geld in aandelen van hele indices. Voorbeelden van verschillende indices zijn de AEX index in Nederland, Nikkei index in Japan of Dow Jones in de Verenigde Staten. Een indexfonds bestaat uit een breed scala aan aandelen en obligaties van een bepaalde index, dat het indexfonds lang aanhoudt. Het fonds is daardoor opgebouwd uit aandelen van zoveel mogelijk bedrijven binnen een specifieke index, waardoor de waarde van de aandelen zo precies mogelijk de waarde van de index volgt. Indexbeleggen werkt via de zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF’s). De ETF’s staan ook wel bekend als Trackers, omdat ze letterlijk de koers van een index volgen. 

In vergelijking met beleggingsfondsen is beleggen via indexfondsen een passieve strategie en daardoor minder risicovol. Bij beleggingsfondsen kies je speciale aandelen binnen sectoren en hoop je dat die aandelen beter presteren dan de markt. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat het lastig is om de markt op de lange termijn te verslaan. Met indexbeleggen verspreid je de belegging over de gehele aandelenmarkt binnen een index. In andere woorden: je gaat niet op zoek naar de speld in de hooiberg, maar je koopt de hele hooiberg op. Je belegging volgt daardoor altijd de waarde van de hooiberg. Dus als je in een indexfonds belegt van de AEX en de waarde van de AEX stijgt met 3%, dan stijgen jouw aandelen ook met ongeveer 3%. 

Doordat indexfondsen de markt letterlijk volgen, zal je via indexfondsen niet snel hele grote klappers maken op de korte termijn. Deze strategie is erop gefocust dat op de lange termijn de economie altijd zal groeien, waardoor de kans groot is dat jouw aandelen in je indexfonds ook zullen groeien. De rendementen op de lange termijn zijn daardoor vaker positief dan van bijvoorbeeld actief beheerde beleggingsfondsen op de lange termijn. Mocht je echter op de korte termijn wel graag die speld in de hooiberg vinden, dan is het beter om te beleggen via beleggingsfondsen.

25 augustus 2020
Was this article helpful?