Kosten en rendement van trackers van Europese indices in 2021

Geld investeren in een Europese aandelenindex is een populaire optie onder Nederlandse beleggers. Daar zijn duidelijke redenen voor. Want beleggen in ETF’s en indexfondsen in Europa heeft een aantal voordelen. Je belegde vermogen op een passieve manier de markt laten volgen is sowieso een goed idee. Aangezien je niet dagelijks zorgen hoeft te maken over individuele koersen. Bovendien is er veel minder kennis vereist om succesvol te beleggen. Het is desondanks verstandig om je goed in te lezen. Want er zijn belangrijke verschillen tussen ETF’s en indexfondsen onderling.

Redenen om te beleggen in Europese ETF’s en beleggingsfondsen

Als Europeaan is het voor de hand liggend om in Europa te beleggen. Het is een relatief stabiele economie. Zoals je misschien is opgevallen zijn de meeste indices gericht op West-Europa. Een index kan daarnaast op uitsluitend de EU gericht zijn of andere landen opnemen. Het meest voorkomende en belangrijke verschil is de deelname van het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en, in mindere mate, Noorwegen. De Euro is logischerwijs de standaard munteenheid waarmee je Europese ETF’s en Indexfondsen aankoopt. Dat is voordelig voor de Nederlandse belegger. Want je verliest geen rendement door valutatransacties. Zelfs bij de trackers van indices van MSCI is de Euro in veel gevallen de munteenheid. De MSCI Europe index is een subsectie van de MSCI World. Door de populariteit onder Europese beleggers handel je gewoon met Euro’s.

Dit zijn de aantrekkelijkste indexfondsen en ETF’s met Europese spreiding

Dit artikel gaat over de beste indexfondsen en ETF’s die gebaseerd zijn op Europese indices. Trackers die een index van een individueel land volgen voldoen niet aan deze eis. Daarom worden die niet in dit artikel besproken.

Welke factoren een rol spelen in de besluitvorming

Een aantal factoren speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een ETF of indexfonds. Een aantrekkelijk indexfonds keert uiteraard veel rendement uit. Hierdoor verdien je als belegger veel geld. Maar dit is van tevoren nooit te voorspellen. Het is wel mogelijk om naar factoren te kijken die de kansen hierop zo groot mogelijk maken. Verder is het interessant om te kijken naar de regio. Dit artikel heeft als doel inzicht te geven in de beschikbare ETF’s en indexfondsen. Daarom maken we een onderscheid in een aantal factoren. Dat zijn:

Indexbeleggen en dividend uitkeren of juist niet

Voor inwoners van Nederland is het gunstig om in de Europese Unie te beleggen. Bij internationale markten krijg je namelijk te maken met dividendlekkage. Dit is alleen van toepassing op ETF’s en indexfondsen die dividend uitkeren. Sommige beleggers prefereren deze optie. Maar door te kiezen voor een fonds die geen dividend uitkeert groeit je vermogen ook. De winst wordt namelijk direct geherinvesteerd. De meningen zijn verdeeld over het voordeel van het laten uitkeren van dividendlekkage. Iedere belegger beslist dat voor zichzelf. Denk er wel aan dat er sprake is van dividendlekkage als het verdiende geld uit het buitenland afkomstig is. In zulke gevallen leidt het uitkeren van dividend mogelijk tot een lager rendement voor de belegger. Veel termen in de beleggerswereld zijn in het Engels. ETF’s en indexfondsen die dividend uitkeren zijn distributing. Het herinvesteren van winst wordt aangeduid met accumulating.

Rendement en kosten zijn nauw met elkaar verbonden

Niemand betaalt graag te veel. Zeker wanneer je gaat beleggen wens je goede deals te maken. Lage uitgaven en hoge inkomsten zijn het doel. Des te lager de kosten, des te meer hou je over van het rendement. In dit artikel spelen de kosten van een fonds een belangrijke rol in de besluitvorming.

Beperk de risico’s dankzij een ruime spreiding

Een tracker aankopen van een Europese index brengt een laag risico met zich mee. Het betreft namelijk een grote en relatief stabiele economie met heel wat diversiteit. Uit uiteenlopende sectoren zijn grote bedrijven in de belangrijkste indices opgenomen. Helaas is deze spreiding nooit optimaal. Maar je profiteert in ieder geval van een veel grotere spreiding dan bij een Nederlands ETF. Meer spreiding betekent een lager risico. Dat is een van de sterkste punten van indexbeleggen. Op basis hiervan zijn Europese indices goede kandidaten voor een veilig en winstgevend ETF of indexfonds.

De tracking error van ETF’s

Het volgen van een index vindt nooit precies 1-op-1 plaats. Hoewel dat natuurlijk wel het doel is van een tracker. Maar in de praktijk is dit niet mogelijk. Het onderlinge verschil wordt de tracking error genoemd. Die ontstaat omdat een index theoretisch is. Terwijl indextrackers daadwerkelijke representaties van de waarde van de onderliggende producten zijn. De kosten van een ETF zijn de belangrijkste oorzaak van de tracking error. Iedere indextracker heeft ermee te maken. Omdat de afwijking niet constant is, wordt deze factor niet meegenomen in dit artikel. Bovendien liggen de tracking errors van ETF’s meestal erg dicht bij elkaar.

Dit zijn de belangrijkste indices van Europa

Er zijn nogal wat Europese indices. In dit artikel worden de meest belangrijkste en meest winstgevende besproken. Dat zijn indices met een brede spreiding. De belangrijkste en meest stabiele Europese economieën hebben allemaal een plek. Daarbovenop is het voor de particuliere belegger in Nederland makkelijk om een aanbieder te vinden. Beleggen in een van deze indices middels een ETF of indexfonds is daardoor relatief eenvoudig en het kost weinig tijd.

De MSCI Europe Index

De MSCI Europe Index is een grote index met 432 opgenomen bedrijven. Die zijn verdeeld over 15 landen in Europa. 85% van de marktkapitalisatie van de deelnemende landen is gedekt. De sectoren gezondheidszorg, financiële diensten en zware industrie vertegenwoordigen allemaal rond de 15% van de index. Het is een brede index en het Europese gedeelte van de MSCI World Index.

Bron: https://www.msci.com/documents/10199/db217f4c-cc8c-4e21-9fac-60eb6a47faf0

De MSCI EMU Index

In deze index zitten 237 bedrijven uit de Europese Economische en Monetaire Unie. Grote en middelgrote bedrijven uit 10 landen vormen samen de index. De ondernemingen zijn samen goed voor 85% van de marktkapitalisatie van de landen. Wat sectoren betreft is er een mooie spreiding. Want individuele branches wegen voor minder dan 20% mee. Bedrijven in Frankrijk en Duitsland bepalen voor ruim 60% de stand van de MSCI EMU Index. Nederlandse bedrijven zijn goed voor bijna 12,5%.

Bron: https://www.msci.com/documents/10199/7395c222-b136-4372-baa7-a4480d7d003c

Euro STOXX 600 Index

De Euro STOXX 600 Index heeft een vast aantal van 600 opgenomen bedrijven. Die zijn in 17 landen gevestigd. De index dekt 90% van de free float marktkapitalisatie van deze landen. Het Verenigd Koninkrijk is met 21,5% het land met de grootste vertegenwoordiging. Daarachter volgen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland met elk ongeveer 16%.

Bron: https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SXXP

Euro STOXX 50 Index

De Euro STOXX 50 beperkt zich tot landen in de Eurozone. Bedrijven in Duitsland en Frankrijk bepalen samen 70 % van de index. Hierdoor is de spreiding niet zo hoog als bij andere Europese indices. De 50 bedrijven die zijn opgenomen en voldoen aan het “blue chip” principe. Dit zijn bedrijven die nationaal bekend staan om hun goede reputatie. In goede en slechte economische tijden zijn ze in staat om mooie financiële resultaten te behalen. In totaal dekt het 50 % van de free float marktkapitalisatie van de vertegenwoordigde landen.

Bron: https://www.stoxx.com/index-details?symbol=sx5e

S&P Europe 350 Index

De S&P Europe 350 Index is de Europese delegatie van de internationale S&P Global 1200 Index van Standard en Poor’s. Bedrijven zijn speciaal geselecteerd om een zo groot mogelijke spreiding te garanderen. Bedrijven uit de UK bepalen de index voor 23,6%. Daarna volgen Frankrijk met 16,9% en Zwitserland met 15,2%. Duitsland staat met 14,7% op de vierde plaats en Nederland met 6,8% op de vijfde plaats.

Bron: https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/sp-europe-350/#overview

Trackers voor het volgen van Europese indices

De grootste indices van Europa staan hierboven beschreven. Voor beleggers is het belangrijk om te weten welke trackers geschikte kandidaten zijn om in te investeren. Er is een enorm aanbod van aanbieders. Door onderscheid te maken op basis van de hierboven beschreven eigenschappen is de onderstaande selecte tot stand gekomen.

ETF’s en indexfondsen voor MSCI Europe Index

Er zijn keuzemogelijkheden te over wanneer je kiest voor een tracker van de MSCI Europe Index. Een doorslaggevende factor zijn de kosten. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een grote vermogensbeheerder. Daarom is de keuze gevallen op de iShares Core MSCI Europe UCITS ETF. De totale kosten bedragen 0,12% van het belegde vermogen per jaar. Je kiest bovendien zelf of je dividend laat uitkeren of juist niet.

De officiële website met informatie over iShares Core MSCI Europe UCITS ETF: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/253729/ishares-msci-emu-ucits-etf

Veel brokers bieden iShares Core MSCI Europe UCITS ETF aan

Wat aanbieders betreft is er veel keuze. In principe zit er weinig onderscheid tussen de mogelijkheden. Zolang je voor een betrouwbare broker kiest die geen extra kosten rekent. Wellicht beschik je al over een account bij een aanbieder. Kijk eerst tussen hun aanbod als je jouw beleggingen graag op dezelfde plek houdt.

ETF’s en indexfondsen voor de MSCI EMU Index

In feit zijn er drie goede kandidaten wanneer je op zoek bent naar een tracker van deze index. Dat zijn Lyxor Core MSCI EMU (DR) UCITS ETF – Dist, de Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D en de iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR. Het grootste onderscheid is je bij de tracker van iShares dividend zelf aangeeft of je dividend laat uitkeren. De trackers van Lyxor en Xtrackers keren sowieso dividend uit. Alle ETF’s hanteren jaarlijkse kosten van 0,12% van het belegde vermogen.

De officiële informatie van de trackers:

Lyxor Core MSCI EMU (DR) UCITS ETF – Dist: https://www.lyxoretf.nl/en/instit/products/equity-etf/lyxor-core-msci-emu-dr-ucits-etf-dist/lu1646360971/eur

Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D: https://etf.dws.com/en-ch/LU0846194776-msci-emu-ucits-etf-1d/

iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/287343/ishares-core-msci-emu-ucits-etf-eur-dist-fund

Het aankopen van MSCI EMU Index trackers

Je koopt trackers voor MSCI EMU Index bij verschillende brokers die in Nederland actief zijn. Met name de iShares fondsen zijn makkelijk te verkrijgen. Bepaal voor jezelf bij welke aanbieder je de aankoop doet.

Het volgen van de STOXX 50 Europe Index

Er zijn tal van opties om in de STOXX 50 te beleggen. De versie van iShares is over het algemeen het meest populair. Voor dit artikel is gekozen voor een variant die op het moment de laagste kosten hebben. Dat is de iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF. Een grote groep brokers biedt dit ETF aan. Het fonds keert geen dividend uit. Tegen lage kosten van 0,10% beleg je in de complete STOXX 50 index.

Meer informatie over iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/253712/ishares-euro-stoxx-50-b-ucits-etf-acc-fund

Het kopen van de iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF

Beleggers in Nederland kiezen uit een grote groep brokers wanneer ze besluiten om in de iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF te beleggen. Het heeft daarom niet heel veel zin om individuele aanbieders te benoemen. Kijk rustig rond op het internet naar een geschikte partij. Daarnaast is het gunstig om te beleggen bij een broker waar je al een account hebt.

Trackers voor het volgen van Euro STOXX 600 Index

Dit is eveneens een erg populaire index. ETF’s in indexfondsen voor de Euro STOXX 600 zijn dan ook wijdverspreid verkrijgbaar. Maar op basis van kosten steekt één ETF er bovenuit. Dat is de Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF Acc. Je bent 0,07% kwijt aan kosten. Het fonds keert geen dividend uit.

Alles over Lyxor Core STOXX Europe 600: https://www.lyxoretf.nl/en/instit/products/equity-etf/lyxor-core-stoxx-europe-600-dr-ucits-etf-acc/lu0908500753/eur

Hier koop je het Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF

De ETF’s van Lyxor zijn in Nederland iets minder makkelijk verkrijgbaar dan die van iShares en Vanguard. De Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF koop je bij de BinckBank.

Een goede keuze voor de FTSE Developed Europe Index

Voor het volgen van de FTSE Developed Europe Index is Vanguard de aangewezen vermogensbeheerder. Tegen kosten van 0,11% volg je de complete index. Bovendien kies je zelf of je dividend laat uitkeren of het liever laat herinvesteren. Dat bepaal je door te kiezen voor Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing of FTSE Developed Europe UCITS ETF (EUR) Accumulating.

Officiële pagina van de Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Distributing: https://www.vanguardinvestments.dk/portal/instl/dk/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9520/assetCode=equity/?overview

Officiële pagina van de Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF Accumulating: https://www.vanguardinvestments.dk/portal/instl/dk/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9681/assetCode=EQUITY/?overview

Beleggen in een FTSE Developed Europe ex UK tracker

De FTSE Developed Europe Index bestaat er ook in een variant zonder het Verenigd Koninkrijk. Die heet de FTSE Developed Europe ex UK. Vermogensbeheerder Vanguard heeft voor deze versie eveneens twee ETF’s. Een daarvan keert dividend uit: Vanguard FTSE Developed Europe ex UK. De andere variant doet dat niet Vanguard FTSE Developed Europe ex UK UCITS ETF (EUR) Accumulating.

Zo koop je Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF

Voor de Nederlandse belegger zijn er twee partijen waar je Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF koopt. Dat zijn Flatex en de ING-bank. Door een account aan te maken bij een van deze aanbieders beleg je in de 592 bedrijven die zijn opgenomen in Europa. Via dezelfde aanbieders koop je de FTSE Developed Europe ex UK tracker aan.

Trackers van de S&P Europe 350 Index

Op het moment zijn de trackers voor de S&P Europe 350 Index het minst aantrekkelijk. Dat komt omdat er eigenlijk maar één optie is. Jammer genoeg heeft die verreweg de hoogste kosten van alle ETF’s en indexfondsen in deze lijst. Het betreft de iShares Europe ETF. Dividend wordt niet uitgekeerd. Met kosten van 0,59% per jaar is het eigenlijk onmogelijk om deze tracker aan te raden.

Officiële pagina over het iShares Europe ETF: https://www.ishares.com/us/products/239736/ishares-europe-etf?qt=IEV

Alle opties voor Europese trackers op een rij

Hieronder zie je een tabel met een overzicht van Europese ETF’s met lage kosten.


IndexKostenUitkeren dividend
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF AccumulatingFTSE Developed Europe0,11%Nee
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF DistributingFTSE Developed Europe0,11%Ja
iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETFSTOXX 50 Europe0,10%Nee
Lyxor Core STOXX Europe 600Euro STOXX 6000,07%Nee
iShares Core MSCI Europe UCITS ETFMSCI Europe Index0,12%Bepaal je zelf
Lyxor Core MSCI EMU (DR) UCITS ETFMSCI EMU Index0,12%Ja
Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1DMSCI EMU Index0,12%Ja
iShares Core MSCI EMU UCITS ETF EUR:MSCI EMU Index0,12%Bepaal je zelf
iShares Europe ETFS&P 350 Index0,59%Nee
De kosten van Europese ETF

Conclusie: veel opties wanneer je belegd in Europese indices

De Europese markt is gigantisch. Dat zie je terug in het aantal beschikbare ETF’s. Het is belangrijk om te bepalen of je wel of geen dividend wenst te ontvangen. Door de grote hoeveelheid opties is het mogelijk om gericht te investeren in een sector. Kies om dat te doen een ETF van een subindex. De kosten zijn zijn doorslaggevend voor het rendement. Die zijn erg laag wanneer je kiest voor een tracker van een grote Europese index. Dat houdt de risico’s laag zodat de kans klein is dat je een gedeelte van je vermogen verliest. Door al deze redenen is indexbeleggen in Europa een uitstekende optie.