Een aankoop doen via je Rabobank Beleggersrekening

Wanneer je een account bij Rabobank Beleggen aangemaakt hebt, dan is het tijd om je eerste aankoop te doen. Dat doe je via Rabobank Internet Bankieren. In het hoofdscherm navigeer je naar je beleggersrekening door op Rabo Zelf Beleggen te klikken. Vervolgens klik je bovenaan in het scherm op “nieuwe order”. Je komt dan in het onderstaande menu terecht.

Selecteer het product dat bij je past

Via de tab “selecteren” zoek je per categorie, product of aanbieder. Door een selectie te maken krijg je direct inzicht in de huidige waarde en de koersen. Via de tab “Vrij zoeken” is het mogelijk om zoektermen in te voeren. Na het invoeren van een naam kom je meteen te weten of de Rabobank het product waar je naar op zoek bent aanbiedt. In dit voorbeeld wordt een aankoop van een aandeel gedaan. Er is gekozen voor Akzo Nobel. Door een aandeel te selecteren kom je in het volgende scherm terecht.

Meer informatie over het geselecteerde product

Hierin tref je meer informatie aan over het individuele aandeel. In de grafiek zie je de koers. Je kiest zelf over welke periode je de koers wilt inzien, bijvoorbeeld over een dag of juist over meerdere jaren. In de tab met “Nieuws” vind je nuttige artikelen die met het door jou geselecteerde aandeel te maken hebben. In de “Agenda” tref je belangrijke, geplande activiteiten aan. De tab met “Opinie” is voor kopers interessant. Daarmee maak je gebruik van adviezen van grote en bekende experts. In “Profiel” staat algemene informatie over het bedrijf waarvan je een aandeel koopt. Je ziet bijvoorbeeld waar het gevestigd is en wat de omzet en de winst of het verlies zijn. In de tab “Kerncijfers” zijn deze gegevens in meer detail weergegeven. Het laatste onderdeel in het menu is “Voor wie is dit product geschikt?”. Daarin staat een kant en klaar advies van de Rabobank over wie dit product wel moet kopen en wie juist niet. Wanneer je zeker bent van je aankoop, dan klik je op “Kopen” bovenaan in het scherm. Je gaat dan verder met de volgende stap en komt in het onderstaande scherm terecht.

Geef de details van je bestelling door

In dit menu geef je de specifieke kenmerken van je order aan. Dat is onder andere het aantal aandelen dat je wilt kopen. Daarnaast geef je de voorwaarden voor aankoop of verkoop aan. De opties zijn limiet, bestens, stop loss en stop limit.

Uitleg over het type orders

Met limiet geef je aan bij welke waarde je de aandelen wilt kopen of juist verkopen. In dit geval betreft de transactie een aankoop. Je stelt het minimumbedrag in waarvoor je de geselecteerde aandelen wilt kopen. Zodra dit het geval is, dan koopt de Rabobank het betreffende aandeel voor jou. Met bestens gaat de Rabobank onmiddellijk voor jou op zoek om de aandelen zo goedkoop mogelijk in te kopen. Met de stop loss ben je in staat om een minimale waarde in te voeren. Zodra jouw aandelen deze waarde behalen, dan worden ze automatisch verkocht. Stop loss limit functioneert op vergelijkbare wijze. Je voert daarvoor alleen nog een waarde van het aandeel in. Die is lager en onder deze prijs worden je aandelen juist niet meer verkocht.

De transactie afronden

Wanneer je zeker bent over de opgegeven order is het tijd om te betalen. Dat doe je door onderin het scherm op “Ondertekenen” te klikken. In het volgende scherm krijg je de details van je aankoop te zien. Je rond de betaling af door te betalen met je bankpas van de Rabobank en de Rabo Scanner.

18 februari 2021
Was this article helpful?