Beleggen bij de ABN AMRO

Online beleggen bij de ABN AMRO is een voor de hand liggende keuze voor bestaande klanten. Tegenwoordig belegt vrijwel iedereen online. Een van de redenen daarvoor is dat de rente op spaarrekeningen ontzettend laag is. Door te beleggen bij je eigen bank blijven je financiën allemaal op dezelfde plek. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden en de kosten voor beleggen bij de ABN AMRO zijn.

Zo open je een beleggingsrekening

Alleen houders van een betaalrekening bij de ABN AMRO hebben de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is via de Mobiel Bankieren applicatie of de website van de ABN AMRO. Je logt in en gaat naar ‘Zelf Regelen’. Vervolgens klik je op ‘Nieuw Product Aanvragen’. Daarna kies je voor ‘Beleggen’, selecteer je ‘Zelf Beleggen Basis’ of ‘Zelf Beleggen Plus’ en klik je op ‘Direct Aanvragen’. Je doorloopt dan een vragenlijst om er zeker van te zijn dat de geselecteerde optie de juiste voor jou is. In de daaropvolgende stap lees je de overeenkomsten en voorwaarden. Die moeten geaccepteerd worden om de rekening te openen. Je bevestigt de aanvraag met je PIN5 of een vingerafdrukscan.

De kosten van beleggen bij de ABN AMRO

Alles is bij de ABN AMRO opgedeeld in Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus. Dat geldt dus ook voor de kosten. Zoals de naam al doet vermoeden is Zelf Beleggen Plus geschikt voor beleggers die van plan zijn om zeer actief aandelen te verhandelen.

De vaste kosten van Zelf Beleggen Basis

Alle kosten zijn zoals gewoonlijk opgedeeld in servicekosten en transactiekosten. Tot 100.0000, – euro betaal je bij de ABN AMRO 0,2 % servicekosten. Deze kosten dalen naar 0,12 % wanneer de waarde van je beleggingen de 100.000, – euro overstijgt. Voor bedragen boven de 400.000, – euro betaal je 0,06 %.

Dit zijn de transactiekosten van Zelf Beleggen Basis

Bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis hoef je geen kosten te betalen over transacties die beleggingsfondsen betreffen. Voor aandelen in het binnenland betaal je 5, – euro + 0,05 % van de waarde van de order. Wanneer je aandelen in het buitenland wilt verhandelen dan verdubbelen deze kosten naar 10, – euro + 0,10 % van het totaalbedrag. Zakendoen in ETF’s kost je 5, – euro + 0,05 % van de waarde van de order.

De vaste kosten van Zelf Beleggen Plus

Het verschil tussen Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus ligt vooral in het aanbod en de mogelijkheden. Daarbovenop dien je een vast bedrag van 48. – euro per jaar te betalen wanneer je voor Zelf Beleggen Plus kiest. Los daarvan zijn de servicekosten identiek aan die van Zelf Beleggen Basis. Tot 100.000, – euro betaal je 0,2 % en tot 400.000, – euro 0,12 %. Boven de 400.000, – bedragen de service kosten 0,06 %.

Tarieven voor transacties met Zelf Beleggen Plus

Voor het verhandelen van aandelen binnen Nederland betaal je 4, – per order + 0,04 % van het totaalbedrag, met een maximum van 150, – euro. ABN AMRO heeft buitenlandse aandelen opgedeeld in twee groepen. Als je gebruik maakt van ABN AMRO Zelf Beleggen Plus, dan zijn de transactiekosten voor aandelen in de eerste groep gelijk aan binnenlandse aandelen. Voor aandelen uit de tweede groep betaal je eveneens 4, – euro per order en 0,04 % van het totaalbedrag. Het verschil is dat de transactiekosten minimaal 50, – en maximaal 150, – euro bedragen. Voor het verhandelen van opties betaal je 2,25 euro per contract voor je eerste 20 contracten. Voor alle contracten die daarna komen betaal je 1,95 euro. Voor turbo’s en obligaties gelden dezelfde voorwaarden als voor binnenlandse aandelen. Je betaalt dus 4, – euro per order.

Het aanbod van de ABN AMRO

Zelf Beleggen Basis geeft je de mogelijkheid om te beleggen in 700 ETF’s en meer dan 200 beleggingsfondsen. Je bent in staat om handeldrijven in aandelen van de Nederlandse AEX, AMX, en AScX. STOXX Europe 50 en S&P 100 zijn de mogelijkheden voor buitenlandse aandelen. Zelf Beleggen Plus biedt klanten meer opties. Het is onder andere mogelijk om te handelen in turbo’s en obligaties.

Het platform om aandelen te verhandelen

Beleggers bij de ABN AMRO maken gebruik van een overzichtelijk programma. Je geeft eenvoudig aan welke aandelen je wilt verhandelen. Bij Zelf Beleggen Basis ben je afhankelijk van de gegevens die de ABN AMRO beschikbaar stelt. Wanneer je kiest voor Zelf Beleggen Plus dan krijg je toegang tot Mijn Dealingroom. Daarmee is het mogelijk om zelf analyses uit te voeren. Bovendien worden de huidige koersen van aandelen live weergegeven. Een extra optie die het platform biedt is om over te stappen van Zelf Beleggen Basis naar Zelf Beleggen Plus.

De klantenservice bij de ABN AMRO

Bij vragen of problemen is het mogelijk om contact op te nemen met een medewerker van de ABN AMRO. Dat doe je telefonisch, via de e-mail of door gebruik te maken van de live chat. Je bent natuurlijk ook vrij om bij een van de vele filialen in ons land langs te gaan.

Dit gebeurt er bij het overlijden van de houder van de beleggingsrekening

Bij de ABN AMRO is voor alles een vast stappenplan. Dat geldt eveneens voor het geval de houder van een beleggingsrekening komt te overlijden. Zodra je dit gemeld hebt, blokkeert de ABN AMRO de rekeningen die op naam van de overledene staan. Ze nemen contact met je op en stellen je op de hoogte van de benodigde documenten. Nadat je die hebt opgestuurd duurt het proces ongeveer 10 dagen. Na afhandeling krijgen de bevoegde erfgenamen toegang tot de rekening.

De overige mogelijkheden om te beleggen

Naast je geld zelfstandig beleggen hebben klanten bij de ABN AMRO nog een paar andere opties. Bij Begeleid Beleggen hoef je slechts aan te geven wat je doel en budget is. Experts van de ABN AMRO gaan vervolgens voor je aan de slag. Je houdt de resultaten in de gaten via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Een andere optie is vermogensbeheer. Dat is mogelijk vanaf een vermogen van 50.000, – euro. Je krijgt dan de beschikking over je eigen vermogensbeheerder die jouw geld voor je belegt.

21 oktober 2020
Was this article helpful?