De grootse indexfondsen ter wereld

De index met de grootste wereldwijde spreiding is de MSCI World Index. Deze index bestaat uit ongeveer 1600 bedrijven die verspreid zijn over Noord-Amerika, Europa en Azië. Als je wilt indexbeleggen op wereldwijde schaal, dan is de MSCI World Index het meest voor de hand liggende indexfonds. Deze index bevat grote bedrijven uit verschillende sectoren. Voorbeelden van bedrijven binnen deze index zijn: Microsoft, Unilever, Shell, Nestlé en Philips. 

Het grootste indexfonds ter wereld is de ‘SPDR S&P ETF’. Dit indexfonds heeft een beheerd vermogen van meer dan 260 miljard dollar. Op de tweede plek staat ‘iShares Core S&P 500 ETF’ met ruim 150 miljard beheerd vermogen. Een ander groot indexfonds is het Vanguard 500 Index Fund. Al jarenlang is Vanguard één van de grootste fondsen met het heel veel vermogen. Via Vanguard kun je dus tegen lage kosten indexbeleggen. De twee meest verhandelde indexfondsen zijn ook onderdeel van Vanguard. De eerste is de ‘Vanguard FTSE AW’. Dit fonds bevat aandelen van grote internationale ondernemingen die gevestigd zijn over de hele wereld. Het tweede fonds is de ‘Vanguard S&P 500’, dat vanzelfsprekend de S&P500 Index volgt. De S&P500 Index bevat aandelen van de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. 

De grootste indexfondsen bevinden zich op dit moment dus nog in de Verenigde Staten. Ook de index die ze volgen, de S&P500, is gesitueerd in de Verenigde Staten. Dit komt omdat het indexfonds in 1975 in de Verenigde Staten is opgericht. Na enkele opstartproblemen van de nieuwe branche kregen indexfondsen in de jaren tachtig van de twintigste eeuw stevige voeten in de aarde op Wall Street. Sindsdien stijgt de populariteit van indexfondsen in Amerika. De ontwikkeling van het indexbeleggen is daar dus al bijna veertig jaar aan de gang. In Nederland daarentegen wint het indexbeleggen pas wat aan populariteit sinds de 21e eeuw, waardoor de omvang van de branche hier nog enigszins achterloopt. 

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

21 oktober 2020
Was this article helpful?