Waarin verschillen indexfondsen van elkaar?

Hoewel de insteek van alle indexfondsen hetzelfde is, zijn de verschillen soms groot. Het is belangrijk om te weten waarin de indexfondsen precies van elkaar verschillen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan en slechte resultaten behaalt. Ten eerste verschillen indexfondsen behoorlijk van elkaar op het gebied van inhoud. Er zijn bijvoorbeeld indices die bestaan uit aandelen, grondstoffen, obligaties, of een bepaalde industriële sector. Het kan echter ook dat een index verspreid is over heel veel verschillende landen en verschillende sectoren, waardoor de index de wereldeconomie probeert te volgen. Ook kan een index in een kleinere vorm voorkomen, door bijvoorbeeld op één bepaalde sector in een specifiek gebied te focussen. Kortom, indexfondsen of ETF’s zijn er in vele verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om te onthouden dat een index op verschillende manieren kan zijn opgebouwd en daarnaast ook kan verschillen in het spreidingsgebied. Indexfondsen zijn over het algemeen zeer transparant zodat je goed kan uitzoeken wat de spreiding is en hoe de index is opgebouwd. Het is daardoor goed mogelijk om de index te vinden waarin jij naar jouw wensen kan beleggen. 

Indexfondsen kunnen ook verschillen in hun beleggingsbeleid. Dit betekent dat indexfondsen op verschillende manieren een index kunnen volgen. Zo kunnen indexfondsen een index volledig nabootsen, gedeeltelijk nabootsen of hiervan afwijken. Als je gaat indexbeleggen hebben indexfondsen die de markt zo goed mogelijk nabootsen de voorkeur. Alleen op die manier ben je er bijna zeker van dat jouw rendement hetzelfde presteert als de markt. Toch kun je er soms ook voor kiezen om voor een gedeeltelijke nabootsing te kiezen, als bijvoorbeeld een volledige nabootsing niet in je budget past of niet praktisch is. Een gedeeltelijke nabootsing brengt wel meer risico’s met zich mee, omdat je minder goed de koers van de markt volgt. Ten slotte is het ook mogelijk om via derivaten te beleggen, maar deze optie wordt weinig gebruikt en dus ook weinig aangeboden. 

De kosten van indexfondsen zijn ook verschillend. Over het algemeen liggen de kosten laag voor indexbeleggen, maar het is nooit een gek idee om toch nog even te kijken naar de kosten van andere indexfondsen. Zo kunnen de transactiekosten bij vergelijkbare indexfondsen aardig verschillen. Bij indexfondsen die relatief minder vermogen beheren, zijn de transactiekosten vaak hoger. Dus bij de grootste fondsen ter wereld liggen de transactiekosten over het algemeen het laagst. Ook kan de vermogensbeheerder of bank waar je bij belegt nog andere kosten in rekening brengen. Denk hierbij aan advieskosten, servicekosten of kosten voor een rekening. Er zijn op het internet veel sites te vinden die de kosten van verschillende vermogensbeheerders, fondsen of banken met elkaar vergelijken. Het kan nooit kwaad om een kijkje te nemen op een van deze sites. 

25 augustus 2020
Was this article helpful?