Het is geen geheim dat indexbeleggen aan een opmars nodig is. In Europa is het na een langzaam begin helemaal ingeburgerd. Om succes te hebben met indexbeleggen is het namelijk niet nodig om de markt en de aandelenbeurs tot in de puntjes te kennen. Uitgebreide analyses zijn overbodig en indexbeleggen kost weinig tijd. De risico’s zijn laag en je vermogen groeit mee met de economie. Tegenover al deze voordelen staan een aantal nadelen. Hoe zwaar de voor- en nadelen voor jou wegen is afhankelijk van je persoonlijke insteek betreffende beleggen. Een laag risico betekent bijvoorbeeld ook dat het niet mogelijk is om over een korte periode veel geld te verdienen. Je doet in mindere mate mee aan het spel van de aandelenbeurs. Afhankelijk van je eigen voorkeuren is indexbeleggen daarom meer of minder geschikt voor jou. In dit artikel lees je meer over de alternatieven voor indexbeleggen.
Spaarrekeningen keren een historisch lage rente uit
De lage rente op spaarrekeningen is onder andere uitgebreid besproken in het nieuws en op financiële platformen. Het is een extra reden voor mensen om de opties die beleggen biedt te bestuderen. De lage spaarrente is dan ook een directe reden dat indexbeleggen toeneemt. Geld op een spaarrekening zetten is risicoloos. Bij indexbeleggen het krimpen van je geïnvesteerde vermogen wel mogelijk. Desondanks nemen veel mensen graag een klein risico wanneer sparen je gegarandeerd niks oplevert. Als je het geld een aantal jaren vast laat staan, is het de kans dat je geen winst haalt met indexbeleggen nihil. Mede hierom is de interesse in trackers zoals ETF’s en indexfondsen in Nederland de laatste tijd enorm gestegen.
Lees alles over het rendement van indexbeleggen
Actief beleggen tegenover passief beleggen
Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Het doel is om een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Het alternatief is actief beleggen. Hierbij maak je zelf beslissingen op de aandelenbeurs. Andere beleggers zijn je concurrenten. Je probeert de markt te verslaan en winst te boeken. Dit is direct de reden waarom actief beleggen veel ingewikkelder is. Alleen wanneer je zeer kundig bent en in staat bent om veel tijd aan beleggen te besteden, is het reëel om winst te halen. Het is met actief beleggen wel mogelijk om een echte financiële klapper te maken. Zelfs wanneer je er niet heel veel verstand van hebt. Maar in dergelijke gevallen ben je afhankelijk van een flinke dosis geluk. Mede hierom is indexbeleggen voor een doorsnee particulier niet alleen minder gevaarlijk, maar ook nog winstgevender.
Spreiding verklaart het verschil in risico en rendement
Het verschil in risico en rendement tussen actief en passief beleggen is te verklaren. Indexbeleggen garandeert namelijk een veel grotere spreiding. Zelfs wanneer je in een relatief kleine index belegt. De AEX bestaat bijvoorbeeld al uit 25 bedrijven. Het zelfstandig aankopen en beheren van 25 losse aandelen is een behoorlijke klus. Zelfs wanneer je geld investeert in een index die gericht is op een bepaalde sector is er sprake van een relatief grote spreiding. Hoe groter de spreiding, des te kleiner is het risico. Maar uitschieters naar boven toe zijn hierdoor eveneens onwaarschijnlijker. Aandelen van een bedrijf die in waarde stijgen bepalen slechts voor een klein deel de hoogte van een index. Dankzij de spreiding heeft indexbeleggen een laag risico en een relatief vast rendement.
Crowdlending is een nieuw alternatief voor beleggen
Een nieuw alternatief voor beleggen is crowdlending. Hierbij lenen particulieren via een tussenpartij geld uit aan andere particulieren. Op het internet zijn inmiddels een aantal platformen te vinden die deze dienst aanbieden. Kredietverstrekkers plaatsen leningen op het platform. Dat zijn leningen die ze eerder aan particulieren hebben verstrekt. Via het platform zijn andere particulieren in staat om een gedeelte van de lening over te nemen. Daardoor krijgen ze recht op een rentepercentage. Voor de kredietverstrekker is dit voordelig omdat ze het uitgeleende geld sneller terugkrijgen. Dat betekent dat ze sneller weer een nieuwe lening kunnen verstrekken. Crowdlending onderscheidt zich van crowdfunding. Bij crowdfunding word je namelijk eigenaar van een stukje van een bedrijf. Bij crowdlending verdien je geld door de rente die bij een lening hoort.
Kom meer te weten over de voor- en nadelen van crowdlending ten opzichte van indexbeleggen
Rendement: crowdlending tegenover indexbeleggen
Op het internet gaan fantastische verhalen rond over dat je met crowdlending tot wel 15% rente ontvangt. Dit is bij de meeste, betrouwbare crowdlending platformen niet het geval. Desondanks reken je op een mooie rente van tussen de 4 en 8%. Hiermee is crowdlending een behoorlijk alternatief voor indexbeleggen. Tijdens goede jaren ligt het rendement van indexbeleggen hoger. Maar om echt te profiteren dien je geld voor een lange periode vast te zetten. Bij crowdlending verschilt dat sterk. Je ziet in ieder geval van tevoren hoelang het duurt voor al je geld is uitgekeerd. Daarnaast heb je meer zekerheid over het rendement dat je krijgt. Omdat dit van tevoren contractueel is vastgesteld.
Verschil in risico tussen indexbeleggen en crowdlending
Zoals hierboven beschreven staat het rendement van crowdlending vast zodra je een contract afsluit. Dat is een geruststellend gevoel. Maar het is mogelijk dat er problemen optreden. Bijvoorbeeld wanneer de afnemer van de lening geen krediet meer heeft. Hierdoor wordt de lening niet afbetaald en ontvang je geen geld. De meeste platformen beschermen gebruikers daartegen. Tot een bepaald bedrag ben je verzekerd van terugbetaling. Er is overigens nog een onderscheid tussen crowdlending en indexbeleggen waar je rekening mee moet houden. Bij crowdlending krijg je elke maand een bepaald bedrag uitbetaald. Het is niet mogelijk om je initiële investering in een keer terug te vragen. Bij indexbeleggen ben je vrij om elke dag te besluiten al je geïnvesteerde geld op je bankrekening te laten storten.
Actief beheerde beleggingsfondsen zijn minder winstgevend
Een ander voor de hand liggend alternatief voor indexbeleggen is beleggen in actief beheerde fondsen. Het actieve gedeelte laat je in dit geval over aan de fondsbeheerder. Hij of zij probeert de markt te verslaan door slim te beleggen. Een beleggingsfonds heeft, net als een indexfonds en een ETF, een grote spreiding en dus lage risico’s. Het verschil is dat beleggingsfondsen de markt proberen te verslaan. Terwijl ETF’s en indexfondsen deze juist zo nauwkeurig mogelijk trachten te volgen. Het grootste probleem met actief beheerde beleggingsfondsen zijn de extra kosten. Een fondsbeheerder moet namelijk betaald worden. Hierdoor ben je tussen de 1 of 2% van je rendement kwijt. Dit is een groot aandeel en op de lange termijn zijn de verschillen daardoor gigantisch. Hierdoor zijn er in feite geen beleggingsfondsen die klanten een beter rendement bieden dan ETF’s of indexfondsen.
Is beleggen in indices voor iedereen geschikt?
Het is voor iedereen vrij gemakkelijk om te beginnen met indexbeleggen. Het is bij sommige banken of brokers mogelijk om al vanaf 10 euro te investeren in indexfondsen. Toch is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je over hebt en niet per se nodig hebt. Er blijft namelijk altijd een risico dat de waarde van je belegging daalt waardoor je geld verliest. Het risico van indexbeleggen is weliswaar kleiner dan bij andere vormen van beleggen, maar het risico is zeker nog wel aanwezig. De koers van indices gaat namelijk gepaard met de krimp of groei van de economie. Als de economie stijgt, dan stijgen vaak ook de indices waarin je hebt belegd en vice versa. Daarnaast is het altijd verstandig om je goed in te lezen voordat je gaat beleggen. Kijk bijvoorbeeld altijd goed naar welke bedrijven er in een bepaalde index zijn opgenomen. Het kan daarnaast ook verstandig zijn om je door een professional bij een bank of vermogensbeheerder te laten informeren over de opties die het beste bij jouw situatie passen.
Conclusie: alternatieven voor indexbeleggen
Er is niet één ideale methode om je vermogen te laten toenemen. Factoren zoals doelstelling, kennis en beschikbare tijd spelen een belangrijke rol. Voor de meeste particulieren geldt dat ze niet de benodigde kennis hebben om succesvol zelfstandig te beleggen. Daarom is indexbeleggen voor een grote groep mensen een uitstekende optie. Bepaal zelf hoeveel geld je belegt en laat je vermogen meegroeien met de economie. Door de lage spaarrente zijn ETF’s en indexfondsen de afgelopen periode populairder geworden. Actief beheerde fondsen zijn simpelweg niet in staat om de extra kosten te compenseren met meer winst. Crowdlending is een relatief veilig alternatief, zolang je kiest voor een betrouwbaar platform. Door de vaste looptijd heb je iets minder bewegingsvrijheid. Indexbeleggen is wat dat betreft flexibeler. Daar staan wel een aantal kleine risico’s tegenover. Indexbeleggen is een mooie manier voor particulieren om hun vermogen te laten groeien. Maar een aantal alternatieven zijn zeker het overwegen waard.