Beleggen bij Robeco

Er zijn meer dan genoeg aanbieders om uit te kiezen wanneer je besluit om geld te gaan beleggen. Robeco is een bekende broker die zich bezighoudt met online beleggen. Als klant heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen Zelf Beleggen of Beheerd Beleggen.

De mogelijkheden bij Beheerd Beleggen

Bij Robeco krijgen klanten bij Beheerd Beleggen redelijk wat vrijheid. Zo bestaat Beheerd Beleggen drie verschillende pakketten. Dat zijn Robeco ONE, Robeco KIDS en Robeco LIFE. Bij alle drie de opties geef je desgewenst van tevoren je doelen aan. Robeco geeft dan aan wat de mogelijkheden zijn en welk bedrag je moet investeren om deze doelen realistisch gezien te halen. Het is daarnaast mogelijk om aan te geven welk bedrag je over een zelf opgegeven periode kunt en wilt investeren. Je ontvangt dan vrijwel direct een projectie van het eindbedrag. Het is niet noodzakelijk om dit advies op te volgen. Het staat je vrij om zelf te bepalen hoeveel geld je investeert en wat de einddatum moet zijn. Bij Beheerd Beleggen maken experts van Robeco de beslissingen over je beleggingen.

Zo werkt Robeco ONE

Robeco ONE is het pakket met de meest gangbare manier van beleggen. Kies voor een vaste periode of neem gaandeweg beslissingen. Je beslist bijvoorbeeld om meer geld te investeren of juist om vermogen uit je beleggingen te halen. Robeco ONE is opgedeeld in vier verschillende fondsvarianten. Dat zijn Defensief, Neutraal, Offensief en Duurzaam. De laatste is een speciaal fonds waarbij alleen in duurzame initiatieven wordt geïnvesteerd. Qua risico is dit fonds ongeveer gelijk aan Robeco ONE Neutraal. Robeco ONE Duurzaam is op 1 oktober 2018 van start gegaan en heeft over de periode tot 5 juni 2020 een gemiddeld rendement van 2,9 %. De overige drie mixfondsen bestaan sinds 5 oktober 2012. Het rendement vanaf oprichting tot 5 juni 2020 is bij Defensief 3,5 %, bij Neutraal 4,4 % en bij Offensief 5,4 %.

Robeco KIDS en Robeco LIFE

Bij deze twee vormen van beleggen maak je in feite gebruik van dezelfde voorwaarden als Robeco ONE. Het verschil is dat een bepaald doel het uitgangspunt is. Bij Robeco KIDS is dat voor een kind, bijvoorbeeld voor het behalen van een rijbewijs of om een studie te bekostigen. Voor Robeco LIFE gaat het er vooral om dat jij comfortabel leeft wanneer je met pensioen bent. Aan de hand van deze doelen wordt nauwkeurig berekent welk bedrag je dient te investeren om op een zelfgekozen datum je doel te bereiken.

De kosten van Beheerd Beleggen bij Robeco

Bij alle vier de mixfondsen zijn de dienstverleningskosten gelijk. Die bedragen 0,56 % tot een bedrag tot 100.000, – euro. Over elke euro daarboven betaal je 0,40 %. De fondskosten verschillen per fonds. Voor Defensief bedragen die 0,65 % en voor Neutraal 0,73 %. Offensief is met 0,81 % het duurst. Duurzaam ligt daar een stukje onder met 0,77 %. Als je online transacties uitvoert, dan betaal je hier geen kosten voor. Voor telefonische transacties brengt Robeco 0,35 % in rekening.

Zelf Beleggen met Robeco PLUS

Robeco PLUS stelt je in staat om je geld te gedeeltelijk zelfstandig te beleggen. Je verhandelt niet rechtstreeks aandelen. In plaats daarvan kies je fondsen uit waarin jij je geld wilt steken. Dat zijn er in totaal 77. Robeco heeft deze onderverdeeld voor klanten. Je kiest bijvoorbeeld voor obligaties, aandelen of misfondsen. Daarnaast is er een filter voor de hoogte van het risico en heb je de mogelijkheid om ervoor kiezen om alleen in duurzame fondsen te investeren. Klanten hebben daarbovenop de optie om de top 5 fondsen van de afgelopen 3 jaar te selecteren.

De kosten van Robeco PLUS

De dienstverleningskosten zijn afhankelijk van het totaalbedrag van je beleggingen. Tot 25.000, – euro betaal je 0,36 %. Daarboven, maar onder de 50.000, – euro, zijn de dienstverleningskosten 0,24 %. Voor het gedeelte van je investeringen boven de 50.000, – euro betaal je bij Robeco 0,16 %. De fondskosten per jaar zijn afhankelijk van het fonds waarin je belegt. Aangezien dat er 77 zijn, is er in dit artikel geen ruimte om ze allemaal te benoemen. Over het algemeen liggen de fondskosten bij Robeco tussen de 0,6 en 1,0 %. Het derde gedeelte van de kosten bij Robeco PLUS zijn de transactiekosten. Als je deze online uitvoert, dan betaal je 0,20 %. Dat percentage gaat omhoog naar 0,45 % bij telefonische transacties.

De beleggingssoftware van Robeco

Via de Robeco-app beheer je investeringen. Deze is gemaakt voor MacOS en Android. Via het hoofdmenu heb je een overzicht met waar je geld in belegd is. Je ziet in een oogopslag wat je huidige waarde van je beleggingen zijn en wat het rendement is. Het doorgeven van transacties is ook geen enkel probleem. Per fonds wordt weergegeven waarin geïnvesteerd is. Daarnaast krijg je inzicht in de huidige koersen en staat beursnieuws op de applicatie. Dat is handig, maar je bent niet in staat om hier optimaal op in te spelen omdat je niet rechtstreeks zelf aandelen verhandelt.

De procedure wanneer een klant van Robeco komt te overlijden

Het overlijden van een houder van een beleggersrekening geef je online of telefonisch door aan Robeco. Indien nodig blokkeert Robeco de rekening van de overledene. Robeco neemt contact met je op zodat je weet welke documenten je op dient te sturen. Dat is in ieder geval een akte van overlijden. Robeco belooft het proces in twee weken af te ronden. De rechtmatige erfgenaam krijgt dan toegang tot de rekening van de overledene.

16 februari 2021
Was this article helpful?