Het is mogelijk om via je eigen bank te beleggen in indices. Banken bieden verschillende pakketten aan, die bestaan uit aandelen van een bepaalde index. Wanneer je bij een bank een beleggingsrekening opent, kun je vaak al vanaf 10 euro beginnen met beleggen. Je kunt er ook voor kiezen om in zee te gaan met een professional van een bank. Het instapbedrag ligt in sommige gevallen echter vele malen hoger, waarbij je moet denken aan soms wel 25.000 euro. Samen met een professional bepaal je een strategie en kies je in welke indices je wil beleggen.
Daarnaast is indexbeleggen ook mogelijk via verschillende brokers of vermogensbeheerders. Via de brokers en vermogensbeheerders zijn er ook verschillende pakketten aandelen (ETF’s) verkrijgbaar die een bepaalde index volgen. Op het internet zijn veel sites te vinden die verschillende brokers, banken en hun producten vergelijken. Ook staan er online veel sites van bedrijven die gespecialiseerd zijn in indexbeleggen. Controleer online altijd wel of het bedrijf dat voor jou kan indexbeleggen daar ook daadwerkelijk een vergunning heeft, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Indexbeleggen ING
Bij ING heb je twee opties als je wilt beginnen met beleggen. Je kunt ervoor kiezen het zelf te doen, of je kunt je vermogen laten beheren door experts van ING. Bij ING kun je zelf gaan beginnen met beleggen als je een rekening hebt bij ING. Als je jouw vermogen wilt laten beheren door ING, dan kun je pas starten vanaf 25.000 euro. De kosten om zelf te beleggen zijn lager dan wanneer je je vermogen laat beheren door een expert, maar het kost je wel meer tijd. Je kan vermogen laten beleggen in indexen door de experts van ING. Dit is alleen mogelijk als je een Vermogensbeheerrekening bij ING hebt. Wanneer je kiest voor de Index strategie, dan ga je samen met de experts van ING in gesprek over hoeveel risico je wilt lopen en wat je uitgangspunten zijn. De beleggers van ING beleggen het vermogen in regionale aandelenindices, wereldwijd beursgenoteerd vastgoed, Europese bedrijfs- en staatsobligaties en een beetje in obligaties in opkomende landen. Als je zelf wilt beleggen in ETF’s, dan kun je dit bij ING heel gemakkelijk doen. Via MijnING kun je snel en gemakkelijk een beleggingsrekening openen. Via deze rekening kun je gelijk beginnen met beleggen. Daarnaast betaal je bij ING geen transactiekosten als je handelt via ETF’s.
Indexbeleggen Rabo
Bij de Rabobank heb je de optie om zelf te beleggen of je vermogen te laten beheren. Je kan zelf heel gemakkelijk beginnen met beleggen. Via de website kun je online een beleggingsrekening openen en binnen vijf minuten begin je met beleggen. Hoewel je geen advies krijgt van een adviseur, biedt Rabobank je wel toegang tot uitgebreide beleggingsinformatie. Hierdoor kun je altijd goed geïnformeerd een beslissing maken. De Rabobank biedt voor zelfstandige beleggers een groot aantal indexfondsen aan. Je kunt kiezen uit wel 140 ETF’s. Deze indices worden regelmatig aangepast aan de hand van de ontwikkelingen op de markt. Het assortiment van de Rabobank blijft hierdoor altijd up-to-date. De Rabobank biedt ook de optie ‘Beheerd Beleggen’. De experts van de Rabobank beleggen het geld voor jou. Je kan vanaf elk gewenst bedrag instappen en op elk gewenst moment weer uitstappen. Als je kiest voor Beheerd Beleggen, dan kun je kiezen uit drie verschillende beleggingsvormen. Je kunt kiezen tussen de pakketten Basis, Actief en Actief Duurzaam. Het Basis pakket is het meest gekozen pakket waarbij je geld alleen wordt belegd in indexfondsen. Bij het Actief pakket kan je instappen vanaf 20.000 euro en wordt je vermogen in beleggingsfondsen en indexfondsen belegt. Het Actief Duurzaam pakket is hetzelfde als het Actief pakket, alleen wordt je vermogen uitsluitend belegd in duurzame fondsen. Binnen de verschillende pakketten kun je kiezen of je offensief of defensief wilt beleggen. Aan de hand van de hoeveelheid obligaties, dan wel aandelen, kan je bepalen hoe jouw beleggingsprofiel binnen je pakket eruit ziet. Als je meer obligaties wilt, dan kies je voor een defensief profiel. Mocht je meer aandelen willen, dan kies je voor een offensiever profiel.
De kosten voor het beleggen bij Rabobank zijn in het basispakket het laagst, omdat je binnen dit pakket uitsluitend belegt in indexfondsen. Je betaalt minimaal 5 euro per kwartaal. Verder betaal je een percentage per jaar aan de hand van de grootte van je portefeuille. Op de site van de Rabobank staat hiervoor een handig schema.
Indexbeleggen ABN Amro
Bij ABN Amro kun je kiezen tussen drie verschillende instapniveaus. Je kan Zelfstandig Beleggen, Begeleid Beleggen of kiezen voor Vermogensbeheer. Bij het Zelfstandig beleggen kies je tussen twee pakketten; Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus. Bij beide pakketten is het mogelijk om te beleggen vanaf 50 euro. Ook kun je bij beide pakketten kiezen voor indexbeleggen. Het basispakket biedt meer dan 85 verschillende ETF’s en het Plus pakket meer dan 165 ETF’s. De vaste kosten voor het beleggen zijn voor het Plus pakket 4 euro per maand. Daarentegen zijn er aan het basispakket geen vaste kosten verbonden. Als je belegt in ETF’s, dan betaal je in het basispakket 5 euro per order plus 0,05% van de waarde van de order. Bij het Plus pakket betaal je 4 euro per order plus 0,04% van de waarde van de order. Bij Begeleid Beleggen is het mogelijk om in te stappen vanaf 50 euro. Het is mogelijk om een bepaald profiel te kiezen op basis van het risico dat je wilt nemen. Nadat je een profiel hebt gekozen, beheren de experts van ABN Amro je portefeuille. Het is dus mogelijk om te kiezen voor indexbeleggen, wat een lager risico met zich meebrengt. Via internet bankieren kun je jouw aandelen constant in de gaten houden. Bij ABN Amro is het mogelijk om je vermogen te laten beheren door een private banker vanaf 50.000 euro. Samen met een expert van ABN Amro stel je een beleggingsstrategie op naar jouw wensen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de portefeuille.
Indexbeleggen Robeco
Robeco geeft de mogelijkheid om een middenweg te kiezen tussen indexbeleggen en actief beheerde fondsen. Zij noemen dit alternatief op indexbeleggen: ‘Enhanced Indexbeleggen’. Robeco heeft een eigen computersysteem ontwikkeld, waarmee zij iets meer beleggen in meer aantrekkelijke bedrijven en iets minder in minder aantrekkelijke bedrijven. Zij kiezen dus voor passief en actief beleggen in één. Hiermee hebben ze als doel om de index te verslaan, zoals actieve beleggingsfondsen trachten de markt te verslaan. Bij Robeco kun je kiezen uit drie varianten van Enhanced Indexbeleggen. Je kunt kiezen uit de Global Developed Enhanced Index, US Enhanced Index Equities en de European Enhanced Index Equities. De eerste variant combineert indexbeleggen met het computersysteem van Robeco en keert jaarlijks dividend uit. Bij de tweede variant wordt indexbeleggen in Amerika gecombineerd met het computersysteem en bij de derde variant wordt hetzelfde gedaan, maar dan met indexbeleggen in Europa.
Indexbeleggen ASN
Als je wilt beleggen bij ASN, kan je twee verschillende rekeningen openen. Je kunt een ASN Doelbeleggen rekening of een ASN Beleggingsrekening openen. Bij ASN Doelbeleggen kan je jouw geld laten beleggen door de experts van ASN. Daarentegen kan je wel precies bepalen hoe groot je portefeuille is, hoeveel risico je neemt en voor hoelang je dat doet. Vervolgens kun je kiezen uit vijf verschillende duurzame Mixfondsen. Via deze Mixfondsen kun je het risico bepalen waarmee je wilt beleggen. Een Mixfonds met een zeer defensief profiel bestaat meer uit obligaties en een zeer offensief profiel bestaat meer uit aandelen. ASN Doelbeleggen biedt niet de mogelijkheid om te beleggen in indices. De ASN Beleggingsrekening biedt eveneens niet de mogelijkheid om te beleggen in indices. Daarentegen kun je wel in een aantal duurzame beleggingsfondsen beleggen. Daarbij kun je altijd zelf kiezen hoeveel geld je belegt en wanneer je dit doet.