De grootste indexfondsen van de wereld

Het beleggen in indexfondsen is een internationale aangelegenheid. Bij de Nederlandse beleggers is het volgen van de AEX daarnaast populair. Veel indexfondsen zijn gebaseerd op indexen in de Verenigde Staten. Dat komt omdat indexbeleggen in dat land al veel langer populair is.

De grote indexen waarop de belangrijkste indexfondsen gebaseerd zijn

Indexfondsen proberen indexen op de voet te volgen. Hier volgt een kort overzicht met de belangrijkste indexen voor de Nederlandse belegger.

S&P 500: Grote bedrijven in de Verenigde Staten die in de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ staan genoteerd.

EURO STOXX 50: De 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. Om een verantwoorde spreiding te garanderen mag één bedrijf niet meer dan 10% van de index innemen.

NASDAQ Composite: Een verzameling van alle bedrijven die genoteerd staan in de National Association of Securities Dealers Automated Quatations. De meeste van deze bedrijven zijn actief in de technische sector.

Dow Jones Industrial Index: Deze index is opgemaakt uit de aandelenkoersen van de 30 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk werden alleen industriële bedrijven opgenomen in deze index. Inmiddels is dat aangepast. Het is waarschijnlijk de meest bekende index van de wereld en wordt ook wel simpelweg aangeduid met Dow Jones of zelfs de Dow Index.

MSCI World Index: Een verzameling van grote en middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en 26 markten. Er zijn ruim 1600 aandelen opgenomen in deze index. De naam doet onterecht vermoeden dat aandelen van bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomende markten zijn opgenomen.

MSCI All Country World-index: Dit is een wereldwijde index waarin opkomende landen ook zijn opgenomen. In totaal zijn meer dan 3.000 beursgenoteerde bedrijven opgenomen. De ontwikkelingslanden vertegenwoordigen overigens slechts 10% van de totale index.

AEX: De belangrijkste Nederlandse index met de 25 grootste bedrijven die vertegenwoordigd zijn op de Amsterdamse effectenbeurs.

Financial Times Stock Exchange Index (FTSE 100): De index met de 100 bedrijven met de grootste beurswaarde op de Londen Stock Exchange.

De koers van aandelenindex FTSE 100

Populaire indexfondsen vanuit een internationaal perspectief

De meest populaire indexfondsen volgen logischerwijs de grootste indexen. In principe geldt dat hoe groter en diverser de index, des te veiliger is het indexfonds. Dat komt omdat een grote spreiding minder snel zorgt voor uitschieters. Hieronder worden de meest bekende indexfondsen benoemd.

Indexbeleggen op wereldwijde schaal: de MSCI World Index

De index met de grootste wereldwijde spreiding is de MSCI World Index. Deze index bestaat uit ongeveer 1600 bedrijven die verspreid zijn over Noord-Amerika, Europa en Azië. Als je wilt indexbeleggen op wereldwijde schaal, dan is de MSCI World Index het meest voor de hand liggende indexfonds. Deze index bevat grote bedrijven uit verschillende sectoren. Voorbeelden van bedrijven binnen deze index zijn: Microsoft, Unilever, Shell, Nestlé en Philips.

De grootste indexfondsen van de wereld

Het grootste indexfonds ter wereld is de ‘SPDR S&P ETF’. Dit indexfonds heeft een beheerd vermogen van meer dan 260 miljard dollar. Op de tweede plek staat ‘iShares Core S&P 500 ETF’ met ruim 150 miljard beheerd vermogen. Een ander groot indexfonds is het Vanguard 500 Index Fund. Al jarenlang is Vanguard één van de grootste fondsen met het heel veel vermogen. Via Vanguard kun je dus tegen lage kosten indexbeleggen. De twee meest verhandelde indexfondsen zijn ook onderdeel van Vanguard. De eerste is de ‘Vanguard FTSE AW’. Dit fonds bevat aandelen van grote internationale ondernemingen die gevestigd zijn over de hele wereld. Het tweede fonds is de ‘Vanguard S&P 500’, dat vanzelfsprekend de S&P500 Index volgt. De S&P500 Index bevat aandelen van de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten van Amerika loop nog steeds voorop met indexfondsen

De grootste indexfondsen bevinden zich op dit moment dus nog in de Verenigde Staten. Ook de index die ze volgen, de S&P500, is gesitueerd in de Verenigde Staten. Dit komt omdat het indexfonds in 1975 in de Verenigde Staten is opgericht. Na enkele opstartproblemen van de nieuwe branche kregen indexfondsen in de jaren tachtig van de twintigste eeuw stevige voeten in de aarde op Wall Street. Sindsdien stijgt de populariteit van indexfondsen in Amerika. De ontwikkeling van het indexbeleggen is daar dus al bijna veertig jaar aan de gang. In Nederland daarentegen wint het indexbeleggen pas wat aan populariteit sinds de 21e eeuw, waardoor de omvang van de branche hier nog enigszins achterloopt.

De populairste Nederlandse indexfondsen in 2020

Nederlandse beleggers hebben een aantal opties wanneer ze besluiten om geld te investeren in indexfondsen. Als graag een Nederlands indexfonds kiest, dan heb je als particuliere belegger 4 mogelijkheden. Dat zijn: