De voordelen van indexbeleggen

Uit onderzoek is gebleken dat indexbeleggen voor de grootste groep beleggers de meest effectieve manier is. Je vermogen neemt toe zonder dat je veel tijd kwijt bent met het investeren van je vermogen. Bovendien zijn de risico’s laag en is relatief weinig kennis vereist. Op de lange termijn is indexbeleggen dé manier om een uitstekend rendement te behalen.

De risico’s van indexbeleggen zijn laag

Het beleggen in indices of ETF’s kent een aantal voordelen. Via indexbeleggen koop je in één klap aandelen van soms wel een hele index. Hierdoor hoef je aan de ene kant niet zelf alle aandelen los te kopen, wat je veel tijd bespaart. Daarnaast zorgt de spreiding van je investering voor een verminderd risico van je belegging. Door de spreiding van je belegging in heel veel verschillende bedrijven is het risico dat je loopt gegarandeerd lager. In hoe meer bedrijven of landen je belegt, hoe lager het risico is van je investering. Het doel van indexbeleggen is het behalen van winst op de lange termijn. Dat komt omdat door de spreiding uitschieters vrijwel onmogelijk zijn.

Lees dit artikel over de risico’s van indexbeleggen

De verschillen met actief beleggen

Beleggen in indexen en ETF’s zijn vormen van passief beleggen. Het doel is om de markt te volgen. Daarbij maak je winst wanneer je geld voor langere tijd vaststaat. Continu wisselen van fonds heeft een averechts effect. Door deze eigenschappen staat actief beleggen lijnrecht tegenover passief beleggen. Bij actief beleggen is het juist belangrijk om de markt in de gaten te houden en hierop in te spelen. Het herkennen van het correct moment om in, of juist uit te stappen is de kunst van het actief beleggen. Je investeringen steeds verplaatsen naar rendabele aandelen en andere beleggingsinstrumenten is min of meer noodzakelijk om een zo hoog mogelijke winst te behalen. Er zijn beleggingsinstrumenten die jarenlang in waarde stijgen. Maar dat is lastig te voorspellen. Bovendien is het zelfs dan nog steeds rendabeler om je geld steeds naar de meest winstgevende instrumenten te verplaatsen.

Zelf actief beleggen kost veel tijd en vereist kennis

Het volgen van de markt en het bepalen van de volgende stappen kost veel tijd. Zelfs wanneer je gebruik maakt van de tools en software die momenteel beschikbaar zijn. Daar heeft lang niet iedereen tijd voor. Daarbovenop is de nodige kennis vereist om dit succesvol en verantwoord uit te voeren. Een grote groep mensen maakt verlies wanneer ze zelfstandig beleggen. Dit is nog een reden waarom passief beleggen in ETF’s en indexfondsen voor de meeste mensen de juiste optie is. Je hoeft alleen onderzoek te doen naar de beschikbare fondsen en ETF’s. Vervolgens kies je er een uit die bij jou wensen past. Over de komende jaren is dat kans groot dat je belegde vermogen toeneemt.

Het actief beleggen uit handen geven aan een expert

Er zijn twee manieren om actief te beleggen. Bij de eerste bepaal je helemaal je eigen weg, zoals hierboven staat beschreven. Maar het is eveneens mogelijk om beslissingen uit handen te geven. Op deze manier beleg je zelf min of meer passief. Tegelijkertijd beschik je over een beheerder die de beslissingen voor je maakt. Dit is over het algemeen een expert die het vermogen van een groep klanten tegelijk beheert. Het investeren in losse producten is een mogelijkheid. Een andere optie is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Dat is een groep beleggingsproducten die is samengesteld door een aanbieder. Het doel is om de markt te verslaan en dus meer winst te behalen dan indexfondsen en ETF’s.

Meer rendement dan wanneer je belegt in beleggingsfondsen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het rendement op indexbeleggen op lange termijn hoger is dan bij beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen hanteren een actieve beleggingsstrategie, waarbij de aandelen vaak verhandeld worden. Beleggingsfondsen proberen op deze manier op termijn de markt te verslaan. Via een actieve strategie kun je op de korte termijn een hoop geld verdienen, maar hiermee loop je ook meer risico om je hele investering te verliezen.

Op de lange termijn is de markt niet te verslaan

Op de lange termijn blijkt uit verschillende onderzoeken dat beleggingsfondsen de markt niet kunnen verslaan. De indexfondsen, die simpelweg de markt volgen, behalen daarom op de lange termijn een beter rendement dan beleggingsfondsen. Binnen Europa ligt het aantal gevallen waarin een indexfonds beter presteert dan een beleggingsfonds rond de 87%. In Nederland ligt dat percentage nog een stukje hoger, namelijk op 93%.

Deze krant publiceert de ontwikkelingen van een aantal grote indexen in Azië

Lagere kosten omdat er minder tussenpersonen betrekken zijn

Daarnaast zijn de kosten bij indexbeleggen lager dan de kosten van het beleggen via een beleggingsfonds. Door de passieve beleggingsstrategie van ETF’s en indexfondsen bemoeien er minder brokers, handelaren, analisten en beheerders zich met jouw aandelen. De kosten van deze personen vallen daardoor ook weg en dat maakt beleggen in ETF’s een stuk goedkoper dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Daarnaast helpt het ook mee dat je ETF’s vaak voor langere tijd aanhoudt waardoor de kosten ook gedrukt worden.

De eenvoudige verhandelbaarheid van ETF’s

Ten slotte zijn ETF’s gedurende de hele dag verhandelbaar. Doordat het indexbeleggen in populariteit toeneemt zijn er steeds meer verschillende aanbieders en ETF’s. Het gevolg hiervan is dat de kosten afnemen en de mate waarin ETF’s verhandeld kunnen worden toeneemt. Binnen groene ETF’s is de verhandelbaarheid nog wat lager, omdat er relatief nog niet zoveel groene ETF’s zijn. De laatste jaren neemt het aantal groene ETF’s al aardig toe, dus het is waarschijnlijk een kwestie van tijd totdat dit voordeel ook geldt voor groene ETF’s.

De nadelen van indexbeleggen

Voor een grote groep mensen is indexbeleggen een aantrekkelijke manier om rendement te behalen zonder veel tijd kwijt te zijn. Maar er zitten een aantal nadelen aan verbonden. Snel winst behalen is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk. Daarnaast groeien indexen mee met de economie. Tijdens een slechte periode gaat de waarde van jouw investeringen omlaag. Een economische crisis is bijvoorbeeld moeilijk te voorspellen en is van grote invloed.

Lees hier in detail wat de nadelen van indexbeleggen zijn

Conclusie: de voordelen van indexbeleggen

In het kort heeft indexbeleggen een aantal aanmerkelijke voordelen. Op de lange termijn behaal je waarschijnlijk meer winst dan met actief beleggen. Daarnaast ben je weinig tijd kwijt en hoef je geen expert te zijn om effectief te beleggen. Je belegde vermogen groeit mee met de economie. De risico’s zijn daarbovenop veel lager dan bij andere vormen van beleggen. Om deze redenen is indexbeleggen voor een grote groep mensen dé aangewezen manier om te beleggen.