De risico’s van indexbeleggen

Indexbeleggen is een manier van beleggen waarbij je relatief weinig risico neemt. Je volgt de markt en probeert op de lange termijn een mooi rendement te behalen. Desondanks is indexbeleggen niet zonder risico’s. Zeker wanneer je kiest voor ETF’s met een hefboomwerking. De onderliggende beleggingsinstrumenten die zijn opgenomen spelen eveneens een belangrijke rol. In dit artikel lees je hoe je de risico’s beperkt en toch nog een mooi rendement behaalt.

Onderscheid in de onderliggende beleggingsinstrumenten

Een index is een verzameling van beleggingsproducten. Welk type is opgenomen is om meerdere redenen belangrijk. Ze verschillen onderling bijvoorbeeld in het risico en de kans op een hoog rendement. Er zijn indexfondsen die een specifiek type beleggingsinstrument volgen. Dat zijn met name indexen die bestaan uit een verzameling aandelen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere soorten beleggingsinstrumenten in een index op te nemen. Dat gebeurt met name om mogelijk verlies te dekken. Obligaties en een groot aantal grondstoffen hebben namelijk een zeer vast rendement.

Hou de risico’s van indexbeleggen zo laag mogelijk

Vergeleken met andere vormen van beleggen heeft indexbeleggen een laag risico. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om verlies te lijden. Maar daar is in feite een economische crisis voor nodig. Zeker wanneer je een grote index volgt met je beleggingen. Fondsen die een specifieke sector volgen zijn gevoeliger voor schommelingen. Daarom zijn de risico’s van dergelijke fondsen hoger. Hierbij gaat wederom de regel op dat een grotere spreiding leidt tot lagere risico’s, en omgekeerd.

Verstandig beleggen door de risico’s te spreiden

Bij een index denken de meeste mensen aan een verzameling aandelen van bedrijven. In veel gevallen klopt dat. Maar er zijn eveneens indexen die obligaties en grondstoffen bevatten. De waarde daarvan is in veel mindere mate afhankelijk van schommelingen op de markt. Bij een ideale spreiding is jouw vermogen dus niet in hetzelfde instrument belegt. Het is een goed idee om in bijvoorbeeld obligaties te beleggen. Hiermee ben je verzekerd van een vaste rente. Die kan als extra vangnet dienen wanneer de koersen van de aandelen in een indexfonds dalen. Potentiële verliezen worden door de rente van een obligatie geheel of gedeeltelijk opgevangen.

ETF’s brengen hogere risico’s met zich mee dan indexfondsen

ETF’s hebben gemiddeld een iets hoger risico. Dat komt omdat ze als beleggingsinstrument verhandelt worden. Daarom is de waarde afhankelijk van het vraag en het aanbod. Bovendien is het mogelijk om ETF’s met een hefboom aan te kopen. Dit is altijd een erg risicovolle manier om te beleggen. Aangezien je een deel van je inleg leent bij de aanbieder. Hierdoor is het mogelijk dat de verliezen hoger oplopen dan het vermogen dat je hebt ingelegd. Dergelijke hefboomproducten zijn een vorm van een CFD. Dat staat voor Contract For Difference.

Zo werken hefboomproducten

De hefboom staat voor de verdeling van eigen bezit en lening. Dat leidt potentieel tot een vermenigvuldiging van de winst. Maar voor het verlies geldt hetzelfde. Stel dat een ETF een hefboom van 1:20 heeft. Je legt een bedrag in, bijvoorbeeld €1.000,-. Dat wordt vertienvoudigd door de aanbieder. Hieronder volgen twee rekenvoorbeelden wanneer je winst of juist verlies lijdt met een ETF met de bovenstaande voorwaarden.

Rekenvoorbeeld bij winstgevende hefboomproducten

Stel je voor dat de waarde van het ETF met 10% stijgt. Dat leidt tot de onderstaande rekensom:

De totale waarde + lening van je beleggingen is €20.000,-

10% winst komt neer op een waardestijging van €2.000,-. Als belegger maak je recht op dit bedrag. Wanneer je besluit te verkopen verdien je €2.000,-. Door de hefboom van 1:20 is je winst in feite 20 keer toegenomen. Aangezien 10% winst op je inleg van €1000,- eigenlijk maar €100,- zou zijn. Let er wel op dat het lenen van geld niet gratis is. Je draagt een bepaald percentage af aan de aanbieder. Hierdoor pakt potentiële winst altijd lager uit. Daarnaast heb je te maken kosten voor het verhandelen en het beheren.

Rekenvoorbeeld bij verlieslijdende hefboomproducten

Het tegenovergestelde is eveneens mogelijk. De waarde van het ETF waarin je hebt geïnvesteerd daalt dan met 10%.

Je verliest in dit geval 10% van €20.000,-. Die €2.000,- is twee keer zoveel geld als de €1.000,- die je initieel inlegt. Je bent daarom niet alleen je complete investering kwijt. Maar je moet ook nog eens €1.000,- euro betalen aan de aanbieder. Daar komen de kosten voor het beheer en dergelijke nog overheen.

De risico’s van hefboomproducten

Het bovenstaande voorbeeld geeft aan hoe gevaarlijk handelen in hefboomproducten is. De risico’s zijn vele malen hoger dan bij de meeste andere beleggingsinstrumenten. Helemaal wanneer je ze vergelijkt met indexfondsen of ETF’s zonder hefboomwerking. Bij instrumenten zonder hefboomwerking is het niet mogelijk om meer geld te verliezen dan je initieel inlegt. Door te kiezen voor een hefboom is dit wel het geval. Hierbij geldt nog steeds dat ETF’s veiliger zijn dan de meeste andere beleggingsinstrumenten met een hefboom.

Beleggingsfondsen en de risico’s die je loopt

Net als indexfondsen en standaard ETF’s zijn beleggingsfondsen instrumenten met een laag risico. De samenstelling bepaalt in hoeverre je risico’s neemt. Hierbij geldt wederom dat obligaties minder risico’s met zich meebrengen dan aandelen. Daar staat tegenover dat je meer kans hebt op een hoog rendement met aandelen. Het nadeel aan beleggingsfondsen is dat je kosten kwijt bent aan de beheerder. Hierdoor blijkt het inde praktijk vaak onmogelijk te zijn om een indexfonds te verslaan.

Alles over ETF’s, indexfondsen en beleggingsfondsen: verschillen en overeenkomsten

Conclusie: de risico’s van indexbeleggen

Indexbeleggen brengt een stuk minder risico’s met zich mee dan beleggen in individuele beleggingsinstrumenten. De risico’s van ETF’s zijn een stukje hoger dan die van een indexfonds. Wanneer je kiest voor een ETF met een hefboom, dan neemt het risico significant toe. Beleggingsfondsen zijn eveneens relatief veilig. Let er wel op dat de kans op het behalen van een goed rendement lager is dan bij indexfondsen en ETF’s. Al met al is indexbeleggen een zeer veilige manier om geld te investeren.