Zelf indexbeleggen doe je zo

Steeds meer Nederlandse beleggers zijn overtuigd geraakt van de voordelen van indexbeleggen. Een van de sterke punten is de eenvoud. Je hoeft geen expert op de aandelenbeurs te zijn om rendement te behalen. Bovendien is het niet nodig om dagelijks koersen te volgen en je strategie te bepalen. Desondanks is niet iedereen even succesvol met indexbeleggen. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het behalen van rendement.

Indexbeleggen is eenvoudig zelf te doen. Bij verschillende brokers en banken kun je een speciale rekening openen om mee te beleggen. De banken en brokers bieden verschillende indices aan om uit te kiezen. Per bank en broker verschilt het minimum bedrag dat nodig is om te starten met beleggen, maar meestal ligt de drempel vrij laag als je zelf je aandelen beheert. In het geval je jouw investering in ETF’s wilt laten beheren, hanteren met name banken vaker een hoger instapbedrag. Daarnaast zullen ook de kosten een klein beetje hoger zijn, omdat de fondsbeheerder een bepaalde commissie krijgt van jouw investering. Het beleggen via ETF’s leent zich voornamelijk goed voor beginnende beleggers. De kosten voor het beleggen zijn namelijk laag en je risico’s worden gespreid. Toch blijft er altijd een risico aanwezig dat je verlies maakt op je investering. Laat je daarom van tevoren goed informeren en onderzoek nauwkeurig waarin je investeert.

In dit artikel lees je wat je moet doen om op een winstgevende manier te beleggen in indexfondsen en ETF’s.

Het vergelijken van indexfondsen

In de eerste plaats is het goed om je van tevoren in te lezen in een aantal boeken over beleggen en met name indexbeleggen. Hierdoor heb je alvast enige kennis en gaat het vergelijken van indexbeleggen je waarschijnlijk beter af. Op het internet zijn er veel websites die de grootste of best presterende indexfondsen presenteren. Een aantal aspecten zijn belangrijk om te evalueren wanneer je indexfondsen vergelijkt. Het is cruciaal om te kijken waaruit een indexfonds is opgebouwd; wat het spreidingsgebied van het indexfonds is; hoe het beleggingsbeleid geconstitueerd is; wat het rendement is geweest in de voorgaande jaren en wat de kosten zijn van het beleggen bij een bepaald indexfonds.

Indexbeleggen levert een mooi rendement op de lange termijn op

Zo wordt een indexfonds samengesteld

Een indexfonds kan op verschillende manieren opgebouwd zijn. Het kan bestaan uit alleen maar aandelen van bedrijven binnen een bepaalde sector of juist heel veel bedrijven die verspreid zijn over de hele wereld. Het spreidingsgebied van een indexfonds geeft aan hoeveel risico het investeren in dat indexfonds met zich meebrengt. Als een indexfonds bestaat uit aandelen van honderden bedrijven in verschillende landen, dan is het risico beter verspreid en neemt de kans op negatief rendement af. De AEX index daarentegen bestaat uit aandelen van maar 25 bedrijven, waardoor investeren in dit fonds een hoger risico met zich meebrengt.

Lees in meer detail hoe een indexfonds wordt samengesteld

Kosten en rendement van een indexfonds of ETF

Het beleggingsbeleid geeft daarnaast aan in hoeverre het indexfonds de index probeert de kopiëren. Sommige indexfondsen kopiëren gedeeltelijk een index uit praktische of budgettaire overwegingen. Er zijn online veel overzichten te vinden van verschillende indexfondsen en de bijbehorende rendementen van de afgelopen jaren. Deze overzichten geven je een indruk van de prestaties van verschillende indexfondsen. Let wel goed op, want resultaten van het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Tenslotte zijn er verschillen in transactiekosten, servicekosten of advieskosten van verschillende vermogensbeheerders of banken. Ook hier bestaan verschillende sites voor, die een precies overzicht geven van de kosten van verschillende banken of vermogensbeheerders.

Dit zijn de kosten van indexbeleggen

Kies een aanbieder met lage kosten

Rendement behaal je eigenlijk altijd wanneer je gaat indexbeleggen en je geld voor langere tijd vast laat staan. Maar een gedeelte van de opbrengst draag je af aan de aanbieder. Niet elke aanbieder is even transparant betreffende het kostenplaatje. Maar als je doorklikt op een website van een gerenommeerde aanbieder krijg je altijd accurate en kloppende kosten te zien. Dat is namelijk per wet verplicht. Jaarlijks 0,5% afstaan op je totaal geïnvesteerde vermogen is een aardig bedrag. Bovendien tikt een dergelijk percentage door de jaren heen behoorlijk aan. Zeker omdat het idee van indexbeleggen juist is om je geld over een langere periode vast te zetten.

De regio of het werelddeel waarin je belegt

Er zijn talloze trackers zoals ETF’s en indexfondsen om in te beleggen. Het is daarom niet mogelijk om ze een voor een langs te gaan. Maar er zijn wel universele eigenschappen die een rol spelen. Een daarvan is de regio. Beleggen in rijke landen met een stabiele economie is het veiligst. Schommelingen zijn onwaarschijnlijk en je strijkt een relatief vast rendement op. Er zijn indexen die zich richten op landen die nog in ontwikkeling zijn. Die hebben meer ruimte om te groeien. Als belegger heb je dus meer kans op een mooie winst. Maar deze regio’s zijn vaak minder stabiel. De kans om geld te verliezen is daarom eveneens aanzienlijk hoger.

Het bepalen van het juiste moment om in te stappen

Veel mensen vragen zich af wanneer het juiste moment is om te beginnen met indexbeleggen. In principe is er een simpel en helder antwoord op deze vraag. Het beste moment is namelijk zo snel mogelijk. Want des te langer je geld vaststaat, des te hoger is je winst.

Geef je geïnvesteerde vermogen de tijd

Dit is misschien wel de meest belangrijke factor bij indexbeleggen. Je bent vrijwel verzekerd van een mooi rendement. Maar dat is vooral zo wanneer je geld voor lange tijd vaststaat. Simpel gezegd groeien indexen mee met de economie. Die groeit eigenlijk altijd, en zeker over een langere periode. Grote schommelingen en snel cashen hoef je echter niet te verwachten. Om succesvol te zijn moet je jouw geld vooral lange tijd vast laten staan bij hetzelfde ETF of beleggingsfonds.

Indexbeleggen: een rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld is te zien hoe de winst oploopt naarmate het vermogen langer vaststaat in een ETF of beleggingsfonds. Let erop dat dit de winst is zonder dat er kosten zijn afgetrokken. Er is gekozen voor een initieel inlegbedrag van €10.000,-. Voor het gemak is daar door de loop van de jaren geen extra geldbedrag gestort.

 5 jaar10 jaar25 jaar50 jaar
4,00%€12.166,53€14.802,44€26.658,36€71.066,83
8,00%€14.693,28€21.589,25€68.484.75€469.016,13
12,00%€17.623,42€31.058,48€170.000,64€2.890.021,90
Rendement van indexbeleggen bij een inleg van €10.000,-

Er is gekozen voor 4 verschillende percentages. Deze lopen van een laag (4%), tot gemiddeld (8%) tot een hoog (12%) rendement op indexfondsen. Zoals te zien begint het rendement na verloop van tijd behoorlijk aan te tikken.

Wisselen van ETF of indexfonds kost geld

Laat je investeringen zo lang mogelijk op hetzelfde ETF of indexfonds staan. Wisselen kost namelijk geld. Je betaalt ervoor om in te stappen. De aanbieder vraagt meestal een klein percentage van het totaalbedrag om de transacties uit te voeren. Daarnaast hanteren ze een bepaalde spread. Dat is het verschil tussen aan- en verkoopprijs. Dit is altijd in het nadeel van de belegger. Bij aankoop betaal je iets meer dan het beleggingsproduct waard is. Op het moment dat je verkoopt krijg je iets minder dan de intrinsieke waarde. Dit is overigens geen unieke eigenschap van ETF’s en indexfondsen. Bij alle beleggingsinstrumenten maakt een aanbieder winst bij de aan- en de verkoop. Hoe de kosten precies berekend worden verschilt per aanbieder. 

Conclusie: zelf indexbeleggen

Indexbeleggen is een relatief eenvoudige manier van beleggen. Maar met een klein beetje kennis boek je significant meer winst. Kies in de eerste plaats een indexfonds of ETF met lage kosten. Vooral de periodieke kosten dienen laag te zijn om een zo hoog mogelijk rendement te ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat indexbeleggen voor de lange termijn is. Laat je geïnvesteerde vermogen daarom op hetzelfde ETF of indexfonds staan. Met de ruime spreiding zijn de risico’s laag en blijft je belegde vermogen groeien. Zelfs wanneer je verlies leidt na een wat minder jaar.