Beleggen bij Aegon

Aegon geeft klanten de mogelijkheid om hun geld te laten beleggen. Dit heet Aegon Beheerd Beleggen. Geheel zelfstandig aandelen kopen en verkopen kan niet bij deze aanbieder. In plaats daarvan investeren de medewerkers van Aegon jouw geld. Je bent hierdoor zelf weinig tijd kwijt voor het beleggen. Een nadeel is dat je wat minder vrijheid hebt.

De minimale inleg en periodiek investeren

Bij Aegon mogen klanten met elk budget beleggen. Met een erg laag bedrag is het wel erg lastig om rendement te behalen. Want je bent in ieder geval €30,- kwijt aan servicekosten. Aegon adviseert klanten om te beleggen met een bedrag vanaf €6.500,-. Dat hoef je niet in een keer in te leggen. Periodiek geld op je beleggersrekening storten behoort tot de mogelijkheden. Door maandelijks een bedrag te storten gaat het risico dat je neemt automatisch naar beneden.

De opties bij de Aegon Bank

Aegon Beheerd Beleggen is onderverdeeld in vier verschillende groepen. Dat zijn de risicoprofielen. Afhankelijk van je voorkeuren wordt bepaald welk risico bij jou past. Aegon stelt je beleggersprofiel wordt vast op basis van je antwoorden op een serie vragen. Aan het einde van deze vragenlijst krijg je een advies over welk risicoprofiel bij jou past. Het is toegestaan om te kiezen voor een profiel met minder risico dan is aangeraden door Aegon. Je bent alleen niet in staat om meer risico te nemen dan Aegon je adviseert.

De risicoprofielen bij Aegon

Zoals gezegd zijn er vier verschillende risicoprofielen bij de Aegon. Dat zijn Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Afhankelijk van dit profiel worden bepaalde gedeeltes van je belegde vermogen geïnvesteerd in zakelijke waarden of vastrentende waarden. Zakelijke waarden representeren de grootste kans op een hoog rendement. Daar staat een hoger risico tegenover. Vastrentende waarden brengen minder risico’s met zich mee. Maar de kans op echt veel winst is ook een stuk kleiner.

De verdeling van investeringen bij de verschillende risicoprofielen

Als jij een Defensief risicoprofiel hebt, dan wordt 70 % van je belegde vermogen in vastrentende waarden gestopt. Bij het neutrale risicoprofiel wordt je geld gelijk verdeeld. Offensief is qua verdeling het tegenovergestelde van Defensief. 30 % van je beleggingen wordt in vastrentende waarden gestoken en de overige 70 % in zakelijke waarden. Voor het risicoprofiel Zeer Offensief investeert Aegon 90 % van je geld in zakelijke waarden en 10 % in vastrentende waarden.

De fondsen waarin Aegon je geld belegt

Aegon houdt de verdeling tussen vastrentende en zakelijke waarden aan. Er zijn twee beleggingsfondsen waarin jouw geld bij Beheerd Beleggen wordt geïnvesteerd. Het Aegon Diversified Equity Fund II is het fonds voor de zakelijke investeringen. Bij dit Fonds wordt je geld gestoken in onder andere aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aegon Diversified Bond Fund II is het fonds waarbij het geld naar vastrentende waarden gaat. Denk daarbij aan staatsobligaties, liquiditeiten. emerging market debt, bedrijfsobligaties, high yield obligaties en asset backed securities.

De kosten van Beheerd Beleggen bij Aegon

Klanten betalen in ieder geval een servicevergoeding van €30,– per jaar aan Aegon wanneer ze kiezen voor Beheerd Beleggen. Daar komen nog een aantal variabele kosten overheen. De fondskosten bedragen 0,18 tot 0,20 % per jaar. Verder ben je 0,35 % kwijt aan de beheervergoeding.

Bewaar het overzicht in de Mijn Aegon applicatie

Via de Mijn Aegon applicatie bekijk je elke dag hoe het je beleggingen vergaat. Aangezien je zelf niet direct betrokken bent bij de beleggingen, is dit min of meer het enige dat je kunt doen. De enige mogelijke reactie op je rendement is het wisselen van risicoprofiel. Je ontvangt daarnaast elk jaar een uitgebreid overzicht van Aegon. Daarin vind je een algemeen overzicht met de stand van de financiële markten. Vervolgens licht het rapport toe hoe Aegon daar zo slim mogelijk op in probeert te spelen.

De klantenservice voor beleggers bij Aegon

Klanten bepalen zelf hoe ze contact opnemen met de medewerkers van Aegon. Je neemt telefonisch contact op, stuurt een e-mail, praat via de chat of stuurt berichten via WhatsApp. Op doordeweekse dagen zijn ze van 08:00 tot 18:00 bereikbaar. De medewerkers staan je netjes te woord en proberen je zo goed mogelijk te helpen. Aegon maakt gebruik van een algemene klantenservice. Je krijgt dus geen expert op het gebied van beleggingen te spreken.

Het melden van het overlijden van een klant van Beheerd Beleggen

Aegon biedt klanten twee kanalen aan om het overlijden van een nabestaande met een beleggersrekening bij Aegon te melden. Online vind je een formulier met een aantal vragen. Door deze te beantwoorden presenteer je alle noodzakelijke informatie aan Aegon. In het formulier staat welke documenten je mee dient te sturen om de melding af te ronden. Daarnaast is er een Nabestaandendesk die telefonisch bereikbaar is. Welke weg je ook gebruikt voor het melden van het overlijden, je dient in ieder geval een akte van overlijden op te sturen. Het zal enkele weken duren voordat Aegon het hele proces heeft afgehandeld. Daarna krijgt de rechtmatige erfgenaam toegang tot de bankzaken van de overleden. Daar valt Beheerd Beleggen onder.

Conclusie over Beheerd Beleggen bij Aegon

Beleggen bij Aegon kost weinig tijd. Het is duidelijk dat deze aanbieder alles zo eenvoudig mogelijk probeert te houden voor klanten. Je stort geld op je rekening en kiest een risicoprofiel. Aegon doet de rest. Je hebt hierdoor niet veel zelf in de hand. Maar je hebt wel de mogelijkheid om je beleggingen en rendement nauwlettend in de gaten te houden. Voor actieve beleggers zijn de mogelijkheden waarschijnlijk niet afdoende. Aegon richt zich vooral op klanten die liever niet te veel tijd kwijt zijn aan hun beleggingen en veel uit handen geven.

17 februari 2021
Was this article helpful?