Beleggen bij de Rabobank

Zelf je geld beleggen begint steeds meer de standaard geworden. Zeker nu de rente op spaarrekeningen historisch laag is. Beleggen bij je eigen bank is een populaire plek om te beginnen. Al je financiën blijven dan op één plek. Bovendien doen banken er alles aan om beleggen zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat is ideaal voor de beginnende belegger. De Rabobank is een van de grootste banken van ons land. Het is geen verrassing dat zij de mogelijkheid bieden om te beleggen.

Het openen van een beleggersrekening bij de Rabobank

Om gebruik te maken van Rabo Zelf Beleggen dien je in het bezit te zijn van betaalrekening bij de Rabobank. Vervolgens open je eenvoudigweg online een beleggersrekening. Daarvoor doorloop je zes stappen. Bij de eerste controleert de Rabobank je gegevens en dien je die aan te vullen waar dat nodig is. Tijdens de tweede stap kom je te weten of Rabo Zelf Beleggen daadwerkelijk bij jou past. In de derde stap stel je jouw voorkeuren in. Je krijgt in de vierde stap te zien wat de ingeschatte kosten zijn. De vijfde en zesde stap zijn het nakijken van je gegevens en het ondertekenen van de aanvraag.

Geld opnemen en storten

Rabo Zelf Beleggen heeft een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid. Als klant van de Rabobank zijn al je rekeningen aan elkaar gekoppeld. Van je betaalrekening stort je via de website van de Rabobank of de Rabo App eenvoudig geld op je beleggersrekening. Het opnemen van geld van je beleggersrekening is al net zo gemakkelijk.

Dit kost beleggen bij de Rabobank

Bij de Rabobank dien je vaste en variabele kosten te betalen wanneer je belegt. Je bent in ieder geval 5, – euro per kwartaal kwijt. Naast dit vaststaande bedrag wordt er een percentage van je vermogen in rekening gebracht. Bij de Rabobank betaal je 0,06 % over het vermogen waarmee je belegt. Als je met meer dan 100.000, – euro investeert, dan betaal je 0,06 % tot 100.000, – euro en 0,03 % over alles wat daarboven ligt.

De variabele kosten van beleggen bij de Rabobank

Bij de Rabobank betaal je per transactie van aandelen binnen de Eurozone 5, – euro plus 0,05 %. Bij aandelen die in de Verenigde Staten worden verhandeld loopt dit op naar 0,1 %. Als je veel kwijt bent aan transactiekosten, dan hoef je minder te betalen. Wanneer de kosten oplopen tot boven de 4.000, – euro krijg je 20 % korting. De transactiekosten voor het verhandelen van valuta’s is 0,25 % van het totaalbedrag.

Het zoeken en vinden van aandelen

Een belangrijke reden om zelf te gaan beleggen is dat je veel vrijheid hebt. Een voorwaarde is wel dat je de aandelen die jou aanspreken makkelijk kunt vinden. Bij de Rabobank is het niet mogelijk om binnen bepaalde sectoren te zoeken. Hierdoor blijven er in principe nog maar twee opties over. De eerste is geld in aandelen steken waarvan je de naam weet. Hoewel je dan eigenlijk geen hulp meer nodig hebt en de noodzaak van software verdwijnt. Een tweede optie is om de adviezen van de experts op te volgen en geld te investeren in aandelen die worden aangeraden. Om echt zelf te beleggen bij de Rabobank ben je daarom afhankelijk van andere bronnen.

Aanbod en keuzevrijheid bij de Rabobank

Je verhandelt aandelen in Europa en de Verenigde Staten als je kiest voor Rabobank Zelf Beleggen. Voor opties ben je afhankelijk van vraag en aanbod in Amsterdam en Brussel. Via de Rabobank ben je daarnaast in staat om te beleggen in obligaties, turbo’s, beleggingsfondsen, indexfondsen en Rabobank certificaten.

De software van de Rabobank

Zelf beleggen vindt eigenlijk alleen nog maar online plaats. De Rabobank heeft een solide en gebruiksvriendelijk platform gebouwd. Deze software is erg overzichtelijk. Hoewel het uitvoeren van je eigen analyses niet mogelijk is. Je hebt wel toegang tot bepaalde adviezen van analisten. Daar zitten zelfs aanbevelingen van specialisten van andere banken tussen. De adviezen zijn eenvoudig op te volgen en over het algemeen bruikbaar. Desalniettemin is de software minder geschikt om de beurs zelf grondig te analyseren.

Extra opties tegen betaling met de Rabo TraderMonitor

Voor 10, – euro per kwartaal kun je een abonnement nemen op Rabo TraderMonitor. Daarmee ontvang je uitgebreid nieuws over de verschillende koersen van aandelen. Daarnaast is het mogelijk om analyses uit te voeren. De TraderMonitor is al net zo gebruiksvriendelijk als de standaard software van de Rabobank.

Ondersteuning en service

De Rabobank is via alle gebruikelijke kanalen te bereiken. Bovendien zijn er talloze filialen in ons land waar je aan kunt kloppen voor hulp. Voor de medewerkers geldt wel hetzelfde als bij alle grote banken. Het zijn namelijk meestal geen experts wat aandelen betreft.

Wat gebeurt er wanneer de eigenaar van een beleggersrekening overlijdt

Wanneer een eigenaar van een beleggersrekening komt te overlijden, dan krijgen de erfgenamen of degene die de nalatenschap afhandelt toegang. Nadat je het overlijden van een naaste hebt doorgegeven, neemt de Rabobank contact op om een afspraak te maken. Je ontvang een brief waarin het proces stap voor stap wordt uitgelegd. Na het afgeven van de juiste documenten en het afhandelen van de formaliteiten krijgen gerechtigden toegang tot de beleggersrekening,

Andere mogelijkheden om te beleggen bij de Rabobank

De Rabobank biedt klanten verschillende opties aan om hun geld te beleggen. Naast Rabo Zelf Beleggen is Rabo Beheerd beleggen een veel gekozen optie. Dat kost minder tijd omdat experts je geld beheren. Klanten met een vermogen van boven de 500.000, – euro hebben de optie om voor Rabo Advies Beleggen te kiezen. Je maakt dan zelf de beslissingen terwijl je gebruik maakt van de inzichten van experts die jou persoonlijk adviseren. Rabo LevensLoopBeleggen is erop gericht om jou een comfortabel pensioen te geven.

Conclusie over zelf beleggen bij de Rabobank

Als je al een betaalrekening bij de Rabobank hebt, dan is beleggen bij de deze aanbieder een logische keuze. Het is een gebruiksvriendelijke en eenvoudige manier van beleggen. De keerzijde is dat banken relatief duur zijn en niet veel mogelijkheden aanbieden om zelf analyses te doen. Daarom is het verhandelen van aandelen, fondsen en obligaties bij de Rabobank vooral geschikt voor beginners.

18 februari 2021
Was this article helpful?