Beleggen bij de ABN AMRO

Online beleggen bij de ABN AMRO is een voor de hand liggende keuze voor bestaande klanten. Tegenwoordig belegt vrijwel iedereen online. Een van de redenen daarvoor is dat de rente op spaarrekeningen ontzettend laag is. Door te beleggen bij je eigen bank blijven je financiën allemaal op dezelfde plek. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden en de kosten voor beleggen bij de ABN AMRO zijn.

De kosten van beleggen bij de ABN AMRO

Alles is bij de ABN AMRO opgedeeld in Begeleid Beleggen, Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus. Dat geldt dus ook voor de kosten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de laatste twee opties geschikt voor beleggers die van plan zijn om actief aandelen te verhandelen.

Passief beleggen bij een van de grootste banken van Nederland

Bij Begeleid Beleggen hoef je slechts aan te geven wat je doel en budget is. Experts van de ABN AMRO gaan vervolgens voor je aan de slag. Je houdt de resultaten in de gaten via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Een andere optie is vermogensbeheer. Dat is mogelijk vanaf een vermogen van €50.000,–. Je krijgt dan de beschikking over je eigen vermogensbeheerder die jouw geld voor je belegt.

Dit kost Begeleid Beleggen bij de ABN AMRO

Met Begeleid Beleggen bij de ABN AMRO geef je zoveel mogelijk werk uit handen. Je kiest een van de zes profielen. Die zijn ingedeeld op basis van risico. Als je veel risico neemt, dan heb je meer kans op een hoog rendement. Dit werkt beide kanten op. De kosten zijn opgedeeld in servicekosten en lopende kosten. De eerste is altijd 0,25% van het totale vermogen dat je geïnvesteerd hebt. De servicekosten verschillen per profiel. Die worden eveneens bepaalt op basis van een percentage van je belegde vermogen. In 2019 lagen de kosten voor het laagste risicoprofiel op 0,57%. Dit loopt op naar 0,92% voor het profiel met het hoogste risico. Kijk voor een compleet overzicht van de kosten voor Begeleid Beleggen bij de ABN AMRO op https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/beleggingsvormen/begeleid-beleggen/index.html.

De vaste kosten van Zelf Beleggen Basis

Alle kosten zijn zoals gewoonlijk opgedeeld in servicekosten en transactiekosten. Tot €100.0000, betaal je bij de ABN AMRO 0,2 % servicekosten. Deze kosten dalen naar 0,12 % wanneer de waarde van je beleggingen de €100.000,- overstijgt. Voor bedragen boven de €400.000,- betaal je 0,06 %.

Dit zijn de transactiekosten van Zelf Beleggen Basis

Bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis hoef je geen kosten te betalen over transacties die beleggingsfondsen betreffen. Voor aandelen in het binnenland betaal je €5,- + 0,05 % van de waarde van de order. Wanneer je aandelen in het buitenland wenst te verhandelen dan verdubbelen deze kosten naar €10,- + 0,10 % van het totaalbedrag. Zakendoen in ETF’s kost je €5,- + 0,05 % van de waarde van de order.

De vaste kosten van Zelf Beleggen Plus

Het verschil tussen Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus ligt vooral in het aanbod en de mogelijkheden. Daarbovenop dien je een vast bedrag van €48.- per jaar te betalen wanneer je voor Zelf Beleggen Plus kiest. Los daarvan zijn de servicekosten identiek aan die van Zelf Beleggen Basis. Tot €100.000,- betaal je 0,2 % en tot €400.000,- 0,12 %. Boven de €400.000,- bedragen de service kosten 0,06 %.

Tarieven voor transacties met Zelf Beleggen Plus

Voor het verhandelen van aandelen binnen Nederland betaal je €4,– per order + 0,04 % van het totaalbedrag, met een maximum van €150,-. ABN AMRO heeft buitenlandse aandelen opgedeeld in twee groepen. Als je gebruik maakt van ABN AMRO Zelf Beleggen Plus, dan zijn de transactiekosten voor aandelen in de eerste groep gelijk aan binnenlandse aandelen. Voor aandelen uit de tweede groep betaal je eveneens €4,- per order en 0,04 % van het totaalbedrag. Het verschil is dat de transactiekosten minimaal €50,- en maximaal €150,- bedragen. Voor het verhandelen van opties betaal je €2,25 per contract voor je eerste 20 contracten. Voor alle contracten die daarna komen betaal je €1,95. Voor turbo’s en obligaties gelden dezelfde voorwaarden als voor binnenlandse aandelen. Je betaalt dus €4,- per order.

Het aanbod van de ABN AMRO

Zelf Beleggen Basis geeft je de mogelijkheid om te beleggen in 700 ETF’s en meer dan 200 beleggingsfondsen. Je bent in staat om handel te drijven in aandelen van de Nederlandse AEX, AMX, en AScX. STOXX Europe 50 en S&P 100 bevatten het aanbod van buitenlandse aandelen. Zelf Beleggen Plus biedt klanten meer opties. Het is onder andere mogelijk om te handelen in turbo’s en obligaties.

Het platform om aandelen te verhandelen

Beleggers bij de ABN AMRO maken gebruik van een overzichtelijk programma. Je geeft eenvoudig aan welke aandelen je wilt verhandelen. Bij Zelf Beleggen Basis ben je afhankelijk van de gegevens die de ABN AMRO beschikbaar stelt. Wanneer je kiest voor Zelf Beleggen Plus dan krijg je toegang tot Mijn Dealingroom. Daarmee voer je zelf analyses. Bovendien worden de huidige koersen van aandelen live weergegeven. Een extra optie die het platform biedt is om over te stappen van Zelf Beleggen Basis naar Zelf Beleggen Plus.

De klantenservice bij de ABN AMRO

Bij vragen of problemen is het mogelijk om contact op te nemen met een medewerker van de ABN AMRO. Dat doe je telefonisch, via de e-mail of door gebruik te maken van de live chat. Je bent natuurlijk ook vrij om bij een van de vele filialen in ons land langs te gaan.

Dit gebeurt er bij het overlijden van de houder van de beleggingsrekening

Bij de ABN AMRO is voor alles een vast stappenplan. Dat geldt eveneens voor het geval de houder van een beleggingsrekening komt te overlijden. Zodra je dit gemeld hebt, blokkeert de ABN AMRO de rekeningen die op naam van de overledene staan. Ze nemen contact met je op en stellen je op de hoogte van de benodigde documenten. Nadat je die hebt opgestuurd duurt het proces ongeveer 10 dagen. Na afhandeling krijgen de bevoegde erfgenamen toegang tot de rekening.

Conclusie over beleggen bij de ABN AMRO

Beleggers krijgen bij de ABN AMRO een groot aantal opties. Ze spreken daarom zowel actieve als passieve beleggers aan. Met het platform voer je analyses uit en bepaal je je eigen pad op de markt. Klanten bereiken de klantenservice via alle gangbare kanalen. Door het uitgebreide aanbod is er voor elk type belegger iets te doen bij de ABN AMRO. De enige vereiste is dat je over een betaalrekening bij dezelfde bank beschikt.

15 februari 2021
Was this article helpful?