Beleggen bij Robein

Klanten beleggen hun geld bij Robein in indexfondsen. Als klant geef je veel werk uit handen. Je kiest een fonds en laat de rest aan de beheerders van Robein over. Dit spreekt met name passieve beleggers aan die op de lange termijn rendement wensen te behalen.

De mogelijkheden bij Robein

Robein biedt indexbeleggen aan. Dat is een passieve manier van beleggen waarbij je geld investeert in indexfondsen. Kenmerkend is de brede spreiding. Daardoor is dit type beleggen vooral geschikt voor de lange termijn. Een groot voordeel is dat je als klant niet veel verstand van beleggen hoeft te hebben. Het is niet nodig om de markt te volgen of je geld regelmatig te herinvesteren.

De kosten van beleggen bij Robein

Bij Robein zijn de kosten erg overzichtelijk. Dat komt omdat er maar één kostenpost is. Klanten betalen per jaar een percentage over hun belegde vermogen. Dat percentage is vastgesteld op 0,5 %. Dit betekent dat je geen andere kosten maakt bij Robein. Je hoeft niet te betalen voor het investeren van je geld. Daarnaast ben je vrij om kosteloos van fondsen te wisselen. Robein biedt daardoor een relatief flexibele manier van indexbeleggen aan.

De fondsen bij Robein

Er zijn in totaal 9 fondsen bij Robein. Alle indexfondsen omvatten tenminste 50 obligaties of aandelen van bedrijven. Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals locatie, branche en type. De 9 indexfondsen zijn: Robein Noord Amerika Indexfonds, Robein Europa Indexfonds, Robein Nederland Indexfonds, Robein Azie Pacific Indexfonds, Robein BRIC Indexfonds, Robein Private Equity Indexfonds, Robein Vastgoed Indexfonds, Robein Staatsobligatie Indexfonds en Robein Bedrijfsobligatie Indexfonds. Op de website staat uitgebreide informatie over gegevens zoals de koers en het rendement over de afgelopen periode.

Onderlinge verschillen tussen de indexfondsen

De 9 verschillende fondsen van Robein brengen bepaalde risico’s met zich mee. Een aantal zijn meer geschikt voor passieve beleggers. Dat betekent dat je weinig kans maakt om geld te verliezen. Daar staat tegenover dat het niet waarschijnlijk is dat je in korte tijd veel winst behaalt. Andere fondsen passen meer bij een agressief beleggersprofiel. Hierbij is de kans dat je geld verliest hoger. Maar het is ook waarschijnlijker dat je vermogen relatief snel stijgt.

Kies je profiel of selecteer individuele fondsen

Je krijgt bij Robein twee mogelijkheden om je geld te beleggen. De keuzes maak je direct wanneer je een beleggersrekening opent. Een optie is om zo veel mogelijk aan Robein over te laten. Je kiest dan zelf uit drie verschillende beleggersprofielen. De tweede optie is je geld zelf verdelen over de 9 indexfondsen. Via de website regel je alles snel en gemakkelijk. Je logt in en verdeelt je vermogen binnen een paar minuten.

Het kiezen van een risicoprofiel

Een risicoprofiel kiezen is de meest eenvoudige manier om te beleggen bij Robein. De drie opties zijn defensief, neutraal en offensief. Met defensief neem je weinig risico, maar is de kans op veel winst lager. Je geld wordt vooral in obligaties gestoken. Robein investeert 80 % in obligaties en 20 % in aandelen. Offensief gaat uit van een geheel andere strategie. Je gehele investering wordt in aandelen gestoken. Je hebt kans om een hoog rendement te behalen. Maar het risico om geld te verliezen is eveneens groter. Bij het neutrale beleggersprofiel zit je daar tussenin. Je geld wordt zo goed mogelijk verspreid over een groot aantal fondsen. Hierbij gaat 60 % van je vermogen naar aandelen en 40 % naar obligaties.

Zelf je geld verdelen over de indexfonden

Je krijgt de mogelijkheid om je geld handmatig te verdelen over de 9 verschillende indexfondsen. Al bij de aanvraag van je beleggersrekening bepaal je de verdeling van je geld. Via sliders geef je op de honderdste procent nauwkeurig aan hoe jij je geld wenst te verdelen. Door op de verschillende fondsen te klikken krijg je meer informatie te zien. Hierdoor weet je waar je geld naartoe gaat. Bovendien zie je het rendement van het afgelopen jaar in en is het mogelijk om grafieken met koersen te bestuderen.

De klantenservice bij Robein

Bij vragen of problemen bereiken klanten Robein via alle gebruikelijke kanalen. De klantenservice is op doordeweekse dagen geopend van 09:00 tot 17:30 en is geheel in het Nederlands. Medewerkers staan je netjes te woord. Het zijn echter geen specialisten op het gebied van beleggen.

De procedure na het overlijden van een rekeninghouder

Bij Robein verloopt het proces na het overlijden van een rekeninghouder op de gebruikelijke wijze. De rechtmatige erfgenaam van de rekening dient zich kenbaar te maken. De daarvoor bestemde informatie en officiële documenten dienen naar Robein gestuurd te worden. Dat kan per post of door langs te gaan bij een van de filialen. Robein controleert de opgegeven bewijsstukken. Wanneer alles compleet en in orde is krijgen de rechtmatige erfgenamen de beschikking over het vermogen van de overledene.

Conclusie

Het is duidelijk dat Robein beleggen aantrekkelijk probeert te maken voor een zo groot mogelijke groep. Via indexbeleggen geven klanten zo veel mogelijk werk uit handen. Alles is zo overzichtelijk mogelijk ingedeeld. Dat geldt voor informatie over de fondsen, de kosten en het platform zelf. Passieve beleggers vinden alles wat ze nodig hebben bij Robein. Wanneer je van plan bent om zelf actief te beleggen, dan is deze aanbieder minder geschikt.

15 februari 2021
Was this article helpful?