Nederlandse indexfondsen en ETF’s in 2021: kosten en rendement

Beleggen in ETF’s en indexfondsen is een mooie manier om je vermogen te laten groeien. ETF’s en indexfondsen zijn allebei trackers. Dat houdt in dat ze een bepaalde index volgen. Een index is een verzameling van beursgenoteerde bedrijven. Ze voldoen aan bepaalde voorwaarden en zijn meestal afkomstig uit dezelfde regio. Er zijn trackers die meerdere indexen of slechts een gedeelte volgen. Maar het beleggingsinstrument streeft er altijd naar om de opgenomen producten één op één te representeren. Indexbeleggen geeft particulieren de mogelijkheid om in één keer in meerdere bedrijven te investeren. Je stelt zo direct een divers portfolio samen. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Daardoor hoef je niet actief handel te drijven en op koersen in te spelen. In plaats daarvan steek je geld voor een langere periode in een ETF of indexfonds. Het is mogelijk om te beleggen in indexfondsen over de hele wereld. Dit artikel richt zich op trackers die zich specifiek richten op beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

Lees hier alles over indexbeleggen

De kosten beïnvloeden het rendement

ETF’s en indexfondsen bieden een mooi rendement op de lange termijn. Je geld voor een lange periode vastzetten is daarom noodzakelijk om succesvol te beleggen in een index. Hoge jaarlijkse kosten beïnvloeden het rendement op een negatieve manier. Gelukkig is investeren in een ETF of indexfonds relatief goedkoop. Je betaalt over het algemeen minder dan 0,5% per jaar. De meest aantrekkelijke trackers van bijvoorbeeld de AEX hanteren lage kosten zodat jij meer winst behaalt.

Dit zijn de verschillen tussen ETF’s, indexfondsen en beleggingsfonsen

Een mooie spreiding beperkt de risico’s

Een tweede belangrijke factor bij indexbeleggen is de spreiding. Want dit bepaalt voor een groot deel de risico’s die je neemt. Hoe meer partijen zijn opgenomen in een fonds, des te lager zijn de risico’s. Hierdoor is de kans veel groter dat je een wenselijk rendement op de lange termijn opstrijkt. Een grote spreiding is sowieso een kenmerkende eigenschap van indexbeleggen. Maar onderling is er verschil. Vanzelfsprekend hebben trackers die zich uitsluitend op Nederland richten een kleinere spreiding dan internationale trackers. Desondanks beschik je als belegger nog steeds eenvoudig over een diverse portefeuille door te beleggen in een indexfonds of ETF. 

Indexfondsen en ETF’s en het uitkeren van dividend

Het doel van ieder commercieel bedrijf is het behalen van winst. Dividend is het deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Hierdoor strijken beleggers meer geld op en gaat het rendement omhoog. Maar dat is niet het volledige verhaal. Want winst op een doeltreffende wijze investeren leidt tot een waardestijging van het bedrijf. Als aandeelhouder profiteer je als een bedrijf groeit. Want de waarde van je belegde vermogen neemt toe. Bij trackers en indexfondsen die geen dividend uitkeren wordt winst direct herbelegt in het fonds. De meningen zijn verdeeld over het uitkeren van dividend. Er zijn beleggers die graag zien dat bedrijven winst op deze manier doorbetalen. Maar er is eveneens een groep die hier anders over denkt. Het al dan niet uitkeren van dividend is een belangrijke factor bij het uitkiezen van een ETF of indexfonds. Hierbij geeft je eigen voorkeur uiteindelijk de doorslag.

Beleggen in ETF’s en indexfondsen in eigen land

Veel Nederlandse beleggers kiezen ervoor om in eigen land te beleggen. Zo gek is dat natuurlijk helemaal niet. Want Nederland heeft een stabiele economie met succesvolle bedrijven. Door te beleggen lift je mee op dit succes. Daarnaast stimuleer je onze eigen economie door te investeren. Dividendlekkage speelt bovendien geen rol. Want dat ontstaat alleen als je dividendbelasting moet betalen in een ander land.

Waarom je extra moet letten op de spreiding in een klein land

Er is wel een klein nadeel verbonden aan fondsbeleggen in Nederland. Door de omvang van ons land is er sprake van een relatief lage spreiding. De AEX is met 25 bedrijven niet heel divers. Bovendien maken een aantal enorme bedrijven de dienst uit. De grootste 5 ondernemingen in de AEX bepalen de koers voor 50%. Schommelingen van een aandeel van een van deze bedrijven heeft direct effect op de koers van de index, en dus op een ETF of indexfonds. Bij groei is dat uiteraard mooi meegenomen. Maar het tegenovergestelde is eveneens mogelijk. Een van de belangrijkste eigenschappen van indexbeleggen is dat het relatief lage risico’s meebrengt. Een klein aantal bedrijven opnemen in een fonds werkt dit principe tegen. Hieronder zie je een overzicht van het aandeel van de grootste 10 bedrijven in de AEX op 3 februari 2021.

CodeBedrijfsnaamMarktwaardeWeging AEX (%)
ASMLASML Holding NV€ 84,8018,38
RDSARoyal Dutch Shell PLC€ 48,7610,57
UNAUnilever PLC€ 47,2010,23
ADYENAdyen NV€ 32,226,98
RENRELX PLC€ 29,906,48
PHIAKoninklijke Philips NV€ 28,966,28
PRXProsus NV€ 28,076,08
INGAING Groep NV€ 20,744,49
DSMKoninklijke DSM NV€ 18,664,04
ADKoninklijke Ahold Delhaize NV€ 17,963,89
De 10 grootste bedrijven in de AEX index

Bron: https://www.ishares.com/

ETF’s, indexfondsen en de tracking error

ETF’s en indexfondsen proberen een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Daarom worden ze indextrackers genoemd. In de praktijk is het helaas niet mogelijk om dit 1-op-1 te realiseren. Het onderlinge verschil heet de tracking error. hoofdoorzaak is dat trackers kosten maken. Terwijl een index zelf slechts theoretisch is. Alle ETF’s en indexfondsen hebben hiermee te maken. Bovendien liggen de percentages dicht bij elkaar. Om deze redenen is de tracking error niet meegewogen in dit artikel.

De Nederlandse indices

De Nederlandse AEX is verreweg de bekendste index van ons land. Alleen de 25 grootste en meest verhandelde aandelen zijn opgenomen. De AMX doet hetzelfde met de nummer 26 tot en met 50. In totaal zijn er vier ETF’s en indexfondsen met louter Nederlandse bedrijven die breed verkrijgbaar zijn. Deze worden hieronder stuk voor stuk doorgenomen.

Dit zijn de ETF’s en indexfondsen in Nederland

De lijst van vier trackers bestaat uit drie ETF’s en een indexfonds. Zoals hierboven besproken wordt er onder andere gekeken naar de spreiding en de kosten. Er zijn twee ETF’s die de AMX volgen. De derde trackt de AMX. Het indexfonds van InDelta volgt de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

InDelta Nederland Indexfonds

In het InDelta Nederland Indexfonds bevat de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Het heeft hierdoor meteen de grootste spreiding van de trackers in deze lijst. Het is in feite de AEX en de AMX index bij elkaar. Ieder aandeel telt even zwaar. Het is dus een gelijkgewogen index waarbij ieder bedrijf voor 2% meetelt. Ieder jaar wordt de lijst op 1 november opgesteld. Door de grotere spreiding is deze tracker het overwegen zeker waard. Bovendien zijn de kosten toch nog laag. De beheerfee bedraag 0,50%. Dat is iets hoger dan de andere opties in dit artikel. Maar het grotere aantal bedrijven dat is opgenomen betekent dat het risico lager is. Het InDelta indexfonds keert geen dividend uit.

Hoe koop ik het InDelta Nederland Indexfonds aan?

Het aankopen van het InDelta Indexfonds doe je eenvoudigweg via de website van InDelta. Je maakt allereerst een account aan. Vervolgens ben je in staat om het indexfonds aan te kopen. Lees meer over dit indexfonds op de officiële website: https://www.indelta.nl/fonds/indelta-nederland-indexfonds/

iShares AEX UCITS ETF

Wanneer je gaat indexbeleggen in Nederland kom je de AEX vanzelf tegen. De iShares AEX UCITS ETF geeft je de kans deze index te volgen tegenover lage kosten. Je betaalt 0,30% per jaar.  iShares EAX UCITS ETF keert dividend uit aan beleggers.

Hoe beleg ik in iShares AEX UCITS ETF?

De volledige informatie over dit ETF vind je op: https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251712/ishares-aex-ucits-etf. Je treft hier eveneens een link naar aanbieders van dit fonds aan. Klik daarvoor eenvoudigweg op de knop met “Fonds kopen”. De meest bekende aanbieders met dit fonds zijn DEGIRO, ING en BinckBank.

VanEck Vectors AEX UCITS ETF

Het doel van VanEck AEX UCITS ETF is eveneens het zo nauwkeurig mogelijk tracken van de AEX index. De ETF keert dividend uit en de kosten bedragen 0,30%. Bovendien is het fonds verkrijgbaar bij een groot aantal brokers in Nederland.

Het aankopen van VanEck AEX UCITS ETF

Voor een compleet overzicht van dit fonds ga je naar: https://www.vanecketfs.nl/producten/VanEck-Vectors-AMX-UCITS-ETF/4/overzicht. Lees je eerst rustig in voor je een beslissing neemt. Klik bovenin op de groene button met “KOOP DEZE ETF” wanneer je besluit om het aan te kopen. Het VanEck AEX UCITS ETF is wijdverspreid verkrijgbaar bij Nederlandse brokers. 

VanEck Vectors AMX UCITS ETF

Zoals in de naam staat volgt deze ETF de AMX index. Die bestaat uit de nummer 26 tot 50 van de grootste en meest verhandelde bedrijven in Nederland. De kosten zijn iets hoger dan van de andere twee ETF’s op deze lijst. Je bent per jaar 0,35% kwijt. VanEck Vectors AMX UCITS ETF keert dividend uit.

Het aankopen van VanEck Vectors AMX UCITS ETF

Kijk voor uitgebreide informatie over deze ETF op: https://www.vanecketfs.nl/producten/VanEck-Vectors-AMX-UCITS-ETF/4/overzicht. Selecteer op “KOOP DEZE ETF” bovenaan in het scherm als je zeker bent van je aankoop. Net zoals de andere fondsen van VanEck isVectors AMX UCITS ETF bij een groot aantal brokers verkrijgbaar.

Alle ETF’s en Indexfondsen op een rij

In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste gegevens van de ETF’s en indexfondsen voor de AEX en de AMX. Beleggen in het InDelta Nederland Indexfonds brengt de hoogste kosten met zich mee. Maar daar staat tegenover dat de spreiding groter is. Hierdoor zijn de risico’s lager. Het fonds onderscheid zich andermaal door geen dividend uit te keren. Zoals eerder in dit artikel beschreven is het subjectief of dit positief of negatief is. iShares AEX UCITS ETF en VanEck Vectors AEX UCITS ETF zijn wat betreft de opvallendste factoren identiek aan elkaar. Bezoek de websites van deze trackers om te bepalen in welke tracker je gaat beleggen. Wanneer je voor de AMX kiest is VanEck Vectors AMX UCITS ETF de enige optie.

 IndexKostenUitkeren dividend
InDelta Nederland IndexfondsAEX & AEX0,50%Nee
iShares AEX UCITS ETFAEX0,30%Ja
VanEck Vectors AEX UCITS ETFAEX0,30%Ja
VanEck Vectors AMX UCITS ETFAMX0,35%Ja
Kosten en rendement van ETF’s van Nederlandse indices

Conclusie: indexbeleggen in Nederlandse ETF’s en indexfondsen

Indexbeleggen in Nederland doe je via een van de vier beschikbare trackers. Dat is een relatief beperkt aantal. Maar gelukkig zijn het goede opties die zich onderling onderscheiden. De kosten zijn laag. Hoewel er internationaal trackers te vinden zijn met lagere kosten. Een voordeel is dat deze vier trackers eenvoudig verkrijgbaar zijn voor de Nederlandse belegger. Lees de informatie van een ETF of indexfonds eerst grondig door op de officiële website voordat je besluit om te beleggen.