Beleggen bij de Triodos Bank

Alle banken in Nederland bieden klanten de mogelijkheid aan om online te beleggen. Bij de Triodos Bank krijgen klanten drie verschillende mogelijkheden wanneer ze beleggen. Dat zijn beleggen in Themafondsen, beleggen in Impactfondsen of investeren in de Triodos Bank zelf door certificaten van aandelen te kopen. Het is dus niet mogelijk om geheel zelfstandig aandelen te verhandelen.

Wat je nodig hebt om te beleggen bij de Triodos Bank

De Triodos Bank probeert beleggen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Je belegt al met een eenmalig bedrag vanaf 100,- euro. Het is daarnaast mogelijk om maandelijks geld over te maken naar je beleggersrekening. Dit is mogelijk vanaf 25,- euro per maand.

Je hoeft geen betalingsrekening bij de Triodos Bank te hebben

Om te beleggen bij de Triodos Bank hoef je geen andere diensten af te nemen. Transacties verlopen wel iets sneller wanneer je een betalingsrekening bij deze bank hebt. Het openen van een beleggersrekening is een vanzelfsprekend proces.

Dit zijn de Themafondsen van de Triodos Bank

Als belegger bij de Triodos bank kies je uit vier verschillende Themafondsen. Al deze fondsen bestaan uit een combinatie van aandelen en obligaties van beursgenoteerde bedrijven en overheden. Het geld gaat alleen naar partijen die op zoek zijn naar duurzame oplossingen om de wereld te verbeteren. Het Triodos Fair Share Fund investeert in eerlijke kansen voor ambitieuze ondernemers in ontwikkelingslanden. Biologische landbouw en milieubescherming worden ondersteund door het Triodos Groenfonds. Als je graag geld investeert in schone en duurzame energiebronnen, dan is het Triodos Renewables Europe Fund geschikt. Het Triodos Multi Impact Fund verdeelt investeringen over al deze doeleinden.

De vaste kosten van de Themafondsen bij de Triodos Bank

Bij elk Themafonds van de Triodos Bank bedragen de servicekosten 0,48 %. Dat percentage daalt naar 0,4 % voor het bedrag boven de 50.000, – euro. Vanaf een bedrag van 1.000.000, – euro brengt de Triodos Bank geen servicekosten in rekening. Samen met de fondskosten zijn de servicekosten de vaste kosten die je dient te betalen. Bij het Triodos Fair Share Fund bedragen die 2,42 %. De fondskosten van het Triodos Groenfonds zijn vastgelegd op 0,93 %. Het Renewables Europa Fund brengt 2,43 % in rekening. Voor het Triodos Multi Impact Fund betaal je 2,07 % aan servicekosten.

De variabele kosten van de Themafondsen

Naast de kosten brengt de Triodos Bank variabele kosten in rekening. Die zijn afhankelijk van het Themafonds en de manier waarop je geld investeert. Maandelijks een vast bedrag beleggen is de voordeligste optie. De aankoopkosten bedragen dan bij alle Themafondsen 0,02 %. De hoogte van de overige variabele kosten zijn onafhankelijk van de manier van beleggen. Bij het Triodos Fair Share Fund, het Triodos Groenfonds en het Triodos Multi Impact Fund betaal je 0,4 % voor de aan- en verkoop. Voor het Triodos Renewables Europe Fund gelden verkoopkosten van 0,9 % en aankoopkosten van 0,4 %. Wanneer je in één keer 1.000.000, – euro of meer inlegt bedragen de aankoopkosten 0,25 % van het totaal.

De Impactfondsen bij de Triodosbank

Er zijn in totaal zes verschillende impactfondsen om uit te kiezen bij de Triodos Bank. Dat zijn het Triodos Euro Bond Impact Fund, het Triodos Impact Mix Fund – Neutral, het Triodos Impact Mix Fund – Defensive, het Triodos Impact Mix Fund – Offensive, het Triodos Global Equities Impact Fund en het Triodos Pioneer Impact Fund. Deze verschillen onderling in het gedeelte van het belegde geld dat naar obligaties en aandelen gaat. Obligaties vertegenwoordigen het minste risico, maar hebben ook een lager rendement. Aandelen hebben een hoger rendement en brengen meer risico met zich mee. Net zoals de Themafondsen investeert de Triodos Bank geld in duurzame oplossingen via de Impactfondsen.

Dit zijn de vaste kosten van de Impactfondsen bij de Triodos Bank

Voor alle zes de Themafondsen zijn de servicekosten vastgesteld op 0,48 %. Over elke euro boven de 50.000, – betaal je 0,4 %. Voor het geïnvesteerde bedrag boven de 1.000.000, – hoef je geen servicekosten te betalen. De fondskosten voor het Triodos Euro Bond Impact Fund en het Triodos Impact Mix Fund – Defensive zijn vastgesteld op 0,93 %. Bij het Triodos Impact Mix Fund – Neutral is dit percentage 1,00 % en bij het Triodos Impact Mix Fund – Offensive 1,02 %. De fondskosten bij het Triodos Global Equities Impact Fund bedragen 1,14 %. Het Triodos Pioneer Impact Fund heeft met 1,14 % de hoogste fondskosten van deze aanbieder.

De variabele kosten zijn identiek bij alle Impactfondsen

De variabele servicekosten bestaan uit transactiekosten. Bij elk van de Impactfondsen zijn deze gelijk. Wanneer je maandelijks geld inlegt dan ligt het percentage voor de aankoop op 0,2 % en voor de verkoop op 0,04 %. Als je eenmalig of sporadisch geld investeert dan betaal je 0,4 % voor zowel de aan- als de verkoopkosten. De aankoopkosten dalen naar 0,25 % van het totaalbedrag wanneer je in één keer meer dan 1.000.000, – euro inlegt.

De procedure bij het overlijden van de houder van de beleggersrekening

Wanneer een houder van een beleggersrekening komt te overlijden, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Triodos Bank. Dat kan telefonisch of door het versturen van een e-mail. Als de overledene maandelijks een bedrag op zijn of haar beleggingsrekening stortte, dan stopt de Triodos Bank deze transacties onmiddelijk. Je krijgt een bevestiging van je melding van de Triodos Bank. Daarin staat een overzicht met de benodigde documenten. Dat zijn onder andere een akte van overlijden en een verklaring betreffende het erfrecht. Het duurt een paar weken voor het gehele proces is afgehandeld en de rechtmatige erfgenaam gemachtigd wordt. Je krijgt vervolgens twee opties van de Triodos Bank. Het is mogelijk om de beleggingen van de overledene over te zetten naar een andere beleggersrekening. Daarnaast heb je de optie om te kiezen om alle beleggingen te verkopen.

18 februari 2021
Was this article helpful?