Beleggen bij Brand New Day

Brand New Day is een online broker met een nadruk op rendement op de lange termijn en pensioenbeleggen. Deze aanbiede brengt kosten op een ietwat afwijkende manier in rekening. Daarnaast ben je niet vrij om geheel zelfstandig te beleggen. In plaats daarvan kies je voor obligatie- en aandelenfondsen. De balans daartussen is wel vrij te bepalen. Bij Brand New Day is het te allen tijde mogelijk om je geld over te zetten naar andere fondsen.

De keuzes wanneer je bij Brand New Day gaat beleggen

Brand New Day belegt je geld in fondsen. Standaard zijn dat het Wereld Indexfonds Hedged en het BND Euro Obligatie Indexfonds. De eerste is een verzameling van de 2.200 grootste, beursgenoteerde bedrijven van de wereld. Het Obligatie Indexfonds bestaat uit 2.300 verschillende obligaties. Desgewenst kies je ervoor om je geld in andere fondsen te beleggen. Dat zijn 5 aandelenfondsen en 5 obligatiefondsen. Je bepaalt welke dit zijn door een risicoprofiel samen te stellen.

Bepaal de balans van je beleggingen

Door het kiezen van fondsen stel je de hoogte van het risico dat je neemt vast. Aandelen brengen een hoger risico met zich mee dan obligaties. Bij Brand New Day is het mogelijk om je geld kosteloos en zo vaak je wilt in een ander fonds onder te brengen. Hiermee creëer je als belegger je eigen risicoprofiel. Brand New Day geeft daar een indicatie over op. Die bestaat uit 7 stappen en loopt van Uiterst Offensief naar Uiterst Defensief. Bij het neutrale profiel gaat je de helft van je geld naar aandelen en de helft naar obligaties. Bij Defensief en Offensief is de verdeling 70% om 30%. Wanneer je voor Zeer Offensief kiest, dan gaat 10% van je geld naar obligaties en 90% naar aandelen. Het omgekeerde is het geval bij Zeer Defensief. Bij Uiterst Offensief wordt al je geld in aandelen belegd. Brand New Day belegt al je geld in obligaties wanneer je Uiterst Defensief selecteert.

De kosten bij Brand New Day

Kosten die je als belegger bij Brand New Day maakt zijn opgedeeld in drie verschillende onderdelen. Dat zijn de transactiekosten over elke storting, de beheerkosten en transactiekosten binnen het fonds zelf. Over de laatste kostenpost doet Brand New Day enigszins mysterieus op hun website.

Dit zijn de kosten van het overboeken van geld

Geld storten op je beleggersrekening bij Brand New Day kost geld. Je staat standaard 0,5 % af. Daar staat tegenover dat het wisselen tussen fondsen volledig gratis is. Klanten zijn daardoor in staat om offensiever of juist defensiever te gaan beleggen. Wanneer je meer geld in wilt leggen, dan betaal je wederom 0,5 % over het bedrag dat je stort.

De beheerskosten verschillen per fonds

Standaard belegt Brand New Day je geld in de twee overkoepelende fondsen. Je betaalt dan 0,59% van je totale vermogen aan beheerkosten. Er zijn te veel fondsen om de kosten hier allemaal op te sommen. Voor beleggingen in obligaties ben je minder geld kwijt. Slechts 1 van de 5 opties hanteert hetzelfde percentage als de standaardopties, 0,59%. Bij de overige vier obligatiefondsen sta je jaarlijks 0,50% van je ingelegde vermogen af. De aandelenfondsen zijn iets duurder. Bij twee van de vijf betaal je het standaardtarief van 0,59%. Bij de overige drie fondsen zijn de kosten 0,61%, 0,68% en 0,70%.

Transactiekosten bij Brand New Day

Je betaalt in principe gewoon transactiekosten bij Brand New Day. Dat zijn de kosten die de aanbieder maakt bij het kopen en verkopen van aandelen en obligaties. Je ziet ze bij Brand New Day niet direct in beeld. Dat komt omdat Brand New Day ze zelf rechtstreeks betaalt. Vervolgens halen zij de gemaakte kosten af van het totale fondsvermogen. Daardoor betaal je dus niet direct transactiekosten, maar gaat je rendement er wel op achteruit.

Het platform om je beleggingen door te geven

Je belegt niet zelfstandig bij Brand New Day. Daarentegen ben je wel vrij om je fondsen uit te kiezen. Dat doe je gewoon helemaal gratis. Via het platform is dat zo geregeld. Het is makkelijk te gebruiken software zonder al te veel toeters en bellen. Maar wel meer dan genoeg wanneer je niet te veel tijd kwijt wilt zijn met beleggen. En dat is precies de insteek van beleggen in fondsen zoals je dat bij Brand New Day doet.

De klantenservice van Brand New Day

Brand New Day is via alle gangbare kanalen bereikbaar. Je neemt contact op via de telefoon, e-mail of die live chat. De contactgegevens zijn opgedeeld in drie categorieën. Dat zijn de klantenservice voor bestaande klanten, een informatieservice voor geïnteresseerden die nog geen klant zijn en een service met advies van experts. Door deze indeling komen klanten sneller bij de juiste medewerker terecht. De personeelsleden staan klanten netjes te woord en hebben voldoende kennis. Bovendien krijg je snel antwoord wanneer je een e-mail stuurt. Brand New Day opereert uitsluitend online. Ze hebben wel door het hele land contracten met financieel adviseurs. Het is mogelijk om bij een van hen langs te gaan als je behoeft hebt aan rechtstreeks contact.

Het proces wanneer een rekeninghouder overlijdt

Na het overlijden van een rekeninghouder dienen erfgenamen zich te identificeren. Dat doe je door de vereiste documenten op te sturen. Als deze zijn goedgekeurd door Brand New Day, dan is het mogelijk om de rekening in z’n geheel over te nemen. Je hoeft het geld dus niet over te storten. Erfgenamen kiezen ervoor om gewoon door te gaan met beleggen of gedeeltes op te nemen. Kortom, ze worden de volwaardige eigenaar van de beleggersrekening.

Andere mogelijkheden bij Brand New Day

Brand New Day houdt zich bezig met pensioenen. Het is mogelijk om dat te combineren met beleggen. Dat doe je door periodiek een bedrag te storten. Een voordeel van deze manier is dat je gebruik maakt van je bruto inkomen. Je dient pas bij uitkering van dit vermogen belasting over het totaal te betalen.

Conclusie over Brand New Day

Je belegt bij Brand New Day in beleggingsfondsen. Het is geschikt voor beleggers die niet te veel tijd wensen te investeren. De manier waarop deze aanbieder geld verdiend wijkt iets af van de meeste concurrenten. Je betaalt bij het storten van geld. Vervolgens ben je vrij om dit bedrag zo vaak naar andere fondsen over te storten als je wilt. Dat is volledig kosteloos. Het platform is gebruiksvriendelijk en de klantenservice is makkelijk te bereiken. De eenvoud van beleggen bij Brand New Day is aantrekkelijk voor passieve beleggers.

17 februari 2021
Was this article helpful?