Beleggen bij FitVermogen

FitVermogen biedt klanten sinds 2014 de mogelijkheid om te investeren in beleggingsfondsen. Het beleggingsplatform is onderdeel van NN Investment Partners, ofwel Nationale Nederlanden. De opzet is min of meer gelijk aan andere aanbieders van beleggingsfondsen. Daardoor is FitVermogen met name geschikt voor beleggers die liever niet te veel tijd besteden aan het verdelen van hun investeringen.

De mogelijkheden bij FitVermogen

In principe zijn er twee verschillende opties om te beleggen bij FitVermogen. De eerste is het zelf uitkiezen van fondsen waarin je geld investeert. Je kiest dan uit ruim 60 opties. Daarnaast is het mogelijk om een risicoprofiel te kiezen en je geld te laten beheren. Tussen de beschikbare fondsen zitten obligatie- en aandelenfondsen. Dat bepaalt direct voor een groot deel het risico dat je neemt. Want obligaties zijn stabieler, maar met minder kans op een hoog rendement. Een gedeelte van beheerd beleggen bij FitVermogen is gericht op initiatieven en bedrijven die en positieve bijdrage proberen te leveren. Dat zijn de Impact Fondsen en de Duurzame Fondsen.

Bepaal zelf waarin je investeert met de Gemaksfondsen bij FitVermogen

De standaard samengesteld fondspakketten bij FitVermogen heten Gemaksfondsen. Die zijn opgedeeld in drie verschillende groepen op basis van het risico dat genomen wordt. Dat zijn Voorzichtig, Neutraal en Avontuurlijk. Elk van deze pakketten is weer opgedeeld in twee verschillende fondsen, NN Dynamic Mix Funds genaamd. Daar zijn er vijf van, met een oplopend risico. De eerste twee zijn beschikbaar voor het profiel Voorzichtig, terwijl de drie met het hoogste risico bij Avontuurlijk horen. Voor Neutraal zijn de twee middelste NN Dynamic Mix Funds beschikbaar. NN Dynamic Mix Fund I belegt 10% in aandelen en 90% in obligaties. Dat loopt op naar 30% om 70% bij NN Dynamic Mix Fund II en 50% om 50% bij het NN Dynamic Mix Fund III. Bij NN Dynamic Mix Fund IV gaat 70% van je investeringen naar aandelen en 30% naar obligaties. Voor het NN Dynamic Mix Fund V geldt een verdeling van 90% om 10%.

Mogelijkheden om duurzaam te beleggen

Naast de Gemaksfondsen en het zelf kiezen van fondsen zijn er nog twee mogelijkheden bij FitVermogen. Dat zijn de Duurzame Fondsen en de Impact Fondsen. Daarmee beleg je in initiatieven die niet alleen winstgevend zijn, maar daarbovenop een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Dat zijn bijvoorbeeld fondsen met groene energie of gelijke rechten en kansen als uitgangspunt. Bij de Impact Fondsen ligt de nadruk iets meer op het behalen van rendement dan bij de Duurzame Fondsen.

Doelbeleggen bij FitVermogen

Bij FitVermogen is het mogelijk om voor een specifiek doel te beleggen. Het grote verschil is dat er dan een einddatum aan de beleggingen zitten. FitVermogen probeert in de opgegeven periode zoveel mogelijk winst te behalen. Het is eveneens mogelijk om zelf fondsen te selecteren. Er zijn een aantal verschillende doelen waaruit je kiest. FitVoorLater is een methode om je pensioen aan te vullen. Bij HypotheekFit spaar je voor een huis, en bij StudieFit is het doel om de studie van je kind te bekostigen.

Je betaalt alleen fondskosten bij FitVermogen

De kosten van beleggen zijn lang niet altijd doorzichtig. Bij FitVermogen is dat wel het geval. Dat komt met name omdat alles is onderbracht in één kostenpost. Je betaalt alleen maar directe fondskosten. Daarom ben je geen geld kwijt aan servicevergoedingen of periodieke kosten. FitVermogen rekent wel transactiekosten. Maar die betaal je op een indirecte manier. Ze worden namelijk direct in de koers verwerkt. Dit levert dus wel tot een lager rendement op.

Dit ben je kwijt aan de beleggingsfondsen van FitVermogen

De fondskosten lopen op naarmate je kiest voor een profiel met een hoger risico. Dat is logisch, want beheerders van jouw beleggingen zijn dan actiever op de markt. Bij de Gemaksfondsen zijn de fondskosten bij NN Dynamic Mix Fund I en II 0,55% van je totaal belegde vermogen. Voor NN Dynamic Mix Fund III brengt FitVermogen 0,65% in rekening. Als je kiest voor NN Dynamic Mix Fund IV of V dan betaal je 0,75% over het totaalbedrag van je investeringen.

Het gemak van het platform voor online beleggers

Bij FitVermogen vindt beleggen volledig online plaats. Het is dus niet mogelijk om via de telefoon een bestelling te plaatsen. Klanten kiezen bij FitVermogen alleen uit fondsen. Het is mogelijk om nog meer uit handen te geven door te kiezen voor de Gemaksfondsen. Een aankoop doen gaat snel en eenvoudig. Na het aanmaken van een rekening kies je voor zoveel fondsen als je maar wilt.

De klantenservice bij FitVermogen

Bij vragen of problemen staan medewerkers van FitVermogen klanten netjes te woord. Ze zijn met name in staat om te helpen met problemen met je account, het uitvoeren van een aankoop of het verstrekken van informatie over de mogelijkheden bij FitVermogen. De personeelsleden die je telefonisch te spreken krijgt zijn geen experts als het op beleggen aankomt. Ze beschikken dus niet over de kennis om je te helpen bij het maken van keuzes over je beleggingen. Naast telefonisch contact is het mogelijk om een e-mail te sturen. Je krijgt dan snel en uitgebreid antwoord. Dat zijn de enige twee opties want er is geen live chat beschikbaar. FitVermogen is puur een online broker. Het is dus in geen geval mogelijk om bij een filiaal langs te gaan en een medewerker te spreken.

De procedure bij het overlijden van een rekeninghouder

Bij het overlijden van een rekeninghouder volgt FitVermogen de standaardprocedure. Een echtgenoot of geregistreerd partner heeft de mogelijkheid om de rekening over te nemen. Tenminste, wanneer er gekozen is voor gemeenschap van goederen. In andere gevallen treedt het erfrecht in werking. Via officiële documentatie geef je aan dat de rekeninghouder overleden is. Dat doe je onder andere met een akte van overlijden. Als alles rond is, dan krijgt de rechtmatige erfgenaam toegang tot de rekening.

Conclusie over beleggen bij FitVermogen

Beleggen bij FitVermogen doe je strikt in fondsen. Daardoor spreekt deze aanbieder een bepaalde groep beleggers aan. Namelijk degenen die niet veel tijd kwijt willen zijn aan het investeren van geld. De kosten die je betaalt zijn erg inzichtelijk. Aangezien ze allemaal onder één kostenpost zijn ondergebracht. Het online platform is makkelijk te gebruiken en een aankoop doen is zo gebeurd.

16 februari 2021
Was this article helpful?