Beleggen bij Meesman

Meesman is een aanbieder van indexbeleggen. Je investeert je geld in fondsen, en niet in individuele aandelen of andere beleggingsproducten. Dit betekent automatisch dat je niet geheel zelfstandig en vrij je geld kunt beleggen. In plaats daarvan kies je voor een van de 7 indexfondsen. Om deze reden is beleggen bij Meesman met name geschikt voor een passieve beleggingsstijl.

De mogelijkheden bij Meesman

De 7 beschikbare beleggingsfondsen bij Meesman bestaan uit 5 aandelenfondsen en 2 obligatiefondsen. Hierbij geldt dat je met de aandelenfondsen meer risico neemt. Daar staat tegenover dat je een hogere kans hebt om veel winst te behalen. Voor beide beleggingstypes is er bij Meesman sprake van een hoge spreiding. Dat wil zeggen dat je bij elk fonds geld belegt in een groot aantal landen en, afhankelijk van je keuze, een grote hoeveelheid aandelen of obligaties. Bij Meesman is het overigens mogelijk om je geld in verschillende fondsen te investeren.

Meteen inzicht in het risico dat je neemt

Meesman is erg duidelijk over het risico dat je neemt en het verwachte rendement. Op de website staat een overzichtelijke tabel waarbij je voor elk fonds het risicoprofiel inziet. Achter elke optie staat een score van 1 tot 7. Des te hoger de score is, des te hoger is het risico dat je neemt. Meesman update deze scores regelmatig, waardoor je altijd voorzien bent van recente en relevante informatie. Op het moment van schrijven staat het risico van ieder van de aandelenfondsen op 6. Deze schommelt over het algemeen tussen de 4 en de 7. De twee obligatiefondsen zijn Wereldwijd en Eurolanden. Die hebben van Meesman een risicoscore gekregen van respectievelijk 2 en 3. Deze waarden liggen meestal tussen de 1 en de 4.

De aandelenfondsen van Meesman

Zoals gezegd zijn er 5 aandelenfondsen bij Meesman. De meest recent gelanceerde is Aandelen Wereldwijd Totaal. Dit is een veelomvattend fonds met 6.054 aandelen in 49 landen. De andere fondsen hebben allemaal een lagere, maar toch nog aanzienlijke spreiding. Wanneer je belegt in Aandelen Ontwikkelde landen, dan gaat je geld naar 1.586 aandelen in 23 verschillende landen. Bij het aandelenfonds Opkomende Landen liggen die aantallen op 1.082 en 26. Alleen in kleine ondernemingen beleggen dan ook. Je kiest dan voor Kleine Bedrijven en belegt in 3.408 aandelen in 23 landen. Het fonds Aandelen Europa bestaat uit 426 aandelen uit 15 landen.

De obligatiefondsen van Meesman

Als je graag geld steekt in obligaties, dan biedt Meesman 2 opties aan. Dat zijn Obligaties Wereldwijd en Obligaties Eurolanden. Bij de eerst optie steekt Meesman je geld in 181 obligaties in 16 verschillende landen. Obligaties Eurolanden bestaat uit 771 obligaties in 15 landen in Europa.

Een overzichtelijk en eenvoudig platform

Het is aan alles duidelijk dat Meesman klanten het zo makkelijk mogelijk wilt maken. En dat is wat je verwacht wanneer je vooral passief gaat beleggen in fondsen. Je ziet bijvoorbeeld binnen een paar muisklikken hoe een fonds is opgedeeld en wat het rendement over de laatste jaren is.

Geen live updates maar een wekelijks overzicht

Meesman voorziet klanten niet live van updates over hun portefeuille. In plaats daarvan is er sprake van een wekelijks rapport. Dat is jammer voor mensen die graag dagelijks inzien of ze winst of verlies aan het maken zijn. Aan de andere kant past deze manier van rapporteren bij de passieve stijl van indexbeleggen. Het is tenslotte toch onmogelijk om snel in te spelen op veranderingen op de markt.

Eenmalig of periodiek geld storten

Je bepaalt bij Meesman zelf op welke manier je belegt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen met een beginkapitaal te beleggen. Maar sparen en beleggen combineren is eveneens een optie. Je stort dan bijvoorbeeld iedere maand geld op je account om te beleggen.

De kosten van beleggen bij Meesman

Kosten die je maakt bij Meesman zijn makkelijk in te zien. Die zijn namelijk ondergebracht onder twee kostenposten. Jaarlijks betaal je 0,5% beheerkosten over je belegde vermogen. Daarbovenop betaal je transactiekosten. Je staat 0,25% af wanneer je een koop-, wissel- of verkooptransactie uitvoert.

Eenvoudige en overzichtelijk software

Op de website zie je alle belangrijke data over je account en je beleggingen. Meesman presenteert geen uitgebreide informatie aan hun klanten aan. In plaats daarvan krijg je een overzicht van je account en de verschillende fondsen te zien. Voor passief beleggen is dit voldoende. Het uitkiezen en wisselen tussen beleggingsfondsen is eveneens ongecompliceerd. Binnen enkele minuten heb jij je geld in het gewenste fonds geïnvesteerd.

De klantenservice bij Meesman

Klanten nemen via elk gebruikelijk kanaal contact op met de klantenservice van Meesman. Je hebt de mogelijkheid om te bellen, een e-mail te sturen of het contactformulier op de website in te vullen. Wat opvalt is dat je vrijwel direct een medewerker aan de lijn krijgt wanneer je belt. Het is niet nodig om je eerst door een uitgebreid keuzemenu te ploeteren. E-mails met vragen en klachten worden doorgaans binnen één werkdag beantwoord. Desgewenst maak je een afspraak op het kantoor dat in Den Haag gevestigd is.

Conclusie over Meesman

Meesman heeft een duidelijk plan van aanpak. Ze willen beleggen zo eenvoudig mogelijk maken. Voor actieve beleggers is dit geen geschikte aanbieder. Maar als jij graag zoveel mogelijk werk uit handen geeft, dan is Meesman zeker het overwegen waard. Het is duidelijk wat de kosten zijn. Daarbovenop heb je door de 7 verschillende fondsen toch nog aardig wat zelf in de hand. De klantenservice functioneert uitstekend en het platform is simpel en gebruiksvriendelijk opgezet.

16 februari 2021
Was this article helpful?